FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Η κοινωνία και η οικονομία έχουν ανάγκη από πολύ πιο ενισχυμένα μέτρα».

Ημερομηνία: 19-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Σε γενικές γραμμές τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, όμως, δεν είναι τόσο αποφασιστικά, ουσιαστικά και ολοκληρωμένα όσο χρειάζεται, αναλογικά με τη ζημιά που προκαλείται σε όλο το φάσμα της οικονομίας της Χώρας.

Όφειλε η Κυβέρνηση να έχει πιο γρήγορα αντανακλαστικά και τα μέτρα να ήταν πολύ πιο ενισχυμένα από το ποσό των 2 δισ., που ανακοινώθηκε, ώστε να αποτρέψουν αμεσότερα και ουσιαστικότερα τις αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, η Ισπανία ανακοίνωσε μέτρα ύψους 200 δισ. Ευρώ, δηλαδή το 20% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία, η οποία έχει αντίστοιχο πληθυσμό με εμάς, ανακοίνωσε μέτρα 9,2 δισ. ευρώ. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν περιθώρια πολύ μεγαλύτερων παροχών, εφόσον υπήρξε χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που οφείλει και μπορεί να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση για να ανακουφίσει τις παραγωγικές τάξεις και συνολικά την οικονομία με άμεσο και γενναίο τρόπο, είναι το «μαξιλάρι» των 35 δις ευρώ που της κληροδότησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, τον προέτρεψε να αξιοποιήσει αυτό το ποσό. Επομένως, τα μέτρα των 2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, όφειλαν και μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα.

Οφείλει και μπορεί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την πλήρη κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, την αποφυγή των απολύσεων και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όπως το ωράριο. Δυστυχώς, ήδη έχει υπάρξει πολύ μεγάλος αριθμός απολύσεων εργαζομένων, εξαιτίας της δεινής αυτής κατάστασης. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και λήψη περισσότερων και πιο γενναίων μέτρων ανακούφισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση των επιχειρήσεων σε ρευστότητα, αλλά και σημαντικές διευκολύνσεις στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως και στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Επισημαίνουμε ότι δεν ακούσαμε κανένα μέτρο για την ενίσχυση των παραγωγών, αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων. Αναμφίβολα έχουν πληγεί και αυτοί και θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την επιβίωσή τους. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η παροχή ρεύματος, νερού και θέρμανσης σε όλα τα νοικοκυριά. Δεν ακούσαμε καμία ανακοίνωση για αυτό. Ακόμη, δεν ακούσαμε να αναγγέλλει η Κυβέρνηση την απαραίτητη αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Ο πολίτης, ιδιαίτερα σε τόσο κρίσιμες και δραματικές στιγμές, πρέπει να αισθάνεται το κράτος αρωγό και συμπαραστάτη του, να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια, να αναπτερώνεται έμπρακτα το πεσμένο ηθικό του με αποφάσεις γενναιόδωρες, με μέτρα δομικά και ικανά να ανατροφοδοτήσουν τη χαμένη αυτοπεποίθηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα επανεκκίνηση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, μπορεί μεν να δίνουν μια ανάσα στους πληγέντες, όμως δεν διασφαλίζουν συνθήκες αισιοδοξίας για το προσεχές μέλλον της οικονομίας, το οποίο προδιαγράφεται δυσοίωνο, αν δεν ληφθεί άμεσα ένα πλουσιότερο πακέτο μέτρων, που θα ανακουφίσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την αγορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας υπεύθυνη και ουσιαστική αντιπολίτευση, θα συμβάλλει με κάθε τρόπο μέσα από τον θεσμικό του ρόλο, ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτερες λύσεις για τους πληγέντες σε όλη την αλυσίδα της εθνικής μας οικονομίας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος