FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: «Η Εθνική Αντίσταση μας εμπνέει διαχρονικά»

Ημερομηνία: 25-11-2019 | Συντάκτης:

Τιμάμε σήμερα την Εθνική μας Αντίσταση, με σεβασμό προς τους ηρωικούς εκείνους αγωνιστές που συμμετείχαν και έδωσαν την ζωή τους στη προσπάθεια για απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ναζιστικό ζυγό. Τιμάμε τους αντιστασιακούς μας,που αψήφησαν τιςδυσκολίες και όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε αριθμητικά και εξοπλιστικά ισχυρότερες εχθρικές δυνάμεις.

Η ιστορική μνήμη,αλλά και η ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, επιβάλλουννα αποδίδουμε τις προσήκουσες τιμές στους αντιστασιακούς μας, όχι για λόγους τυπικούς, αλλά για ουσιαστικούς. Διότι, ο δικός τους αγώνας, ενίσχυσε το αντιστασιακό φρόνημα ολόκληρης της Ευρώπης και συνέβαλλε στη μεγάλη νίκη των λαών της κατά του ναζισμού. Επιπλέον, η Εθνική μας Αντίσταση εμπνέει διαχρονικά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να στέκονται με το ίδιο σθένος απέναντι σε κάθε απειλή της εδαφικής μας ακεραιότητας, αλλά και σε κάθε πρόκληση, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Ο ναζισμός, μπορεί να νικήθηκε τότε, με την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή των αντιστασιακών μας, όμως το φάντασμά του εξακολουθεί να πλανάται στον σύγχρονο κόσμο. Είναι σημαντικό ότι στη χώρα μας ο λαός κατάφερε, στις τελευταίες εκλογές, να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στους ντόπιους νοσταλγούς του Χίτλερ. Οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, με παρακαταθήκη και οδηγό μας την Εθνική Αντίσταση και τα μηνύματα που εκπέμπει, ώστε ο ναζισμός και ο φασισμός να μείνουν μια γα πάνταστο παρελθόν, στο περιθώριο της ιστορίας και της ζωής.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: «Απαιτείται σχέδιο από την Πολιτεία»

Η βίαιη συμπεριφορά οποιασδήποτε μορφής προκαλεί αποτροπιασμό και απέχθεια και επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται με τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την εξάλειψή της. Ιδίως η βία κατά γυναικών, μια επαίσχυντη από κάθε άποψη συμπεριφορά και διαστροφή,  αναπτύσσεται σ’ ένα ευρύ φάσμα έκνομων συμπεριφορών και αποτελεί πληγή και στη σύγχρονη κοινωνία. Θύματα της πέφτουν, σε παγκόσμια κλίμακα, εκατομμύρια γυναίκες! Δυστυχώς και στη χώρα μας το φαινόμενο είναι εξίσου έντονο, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες έρευνες, μία στις τέσσερις γυναίκες γνωρίζουν τη βία, μέσα από ποικίλες συμπεριφορές (ενδο-οικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση κλπ).

Καθώς η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να σταθεί με περίσκεψη και σχέδιο απέναντι στο πρόβλημα. Ξεκινώντας από το σχολείο, οφείλει να εμπλουτίσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχετίζονται με κοινωνικές συμπεριφορές, ώστε να ευαισθητοποιηθούν απόνωρίς οι μαθητές για τέτοιου είδους ζητήματα. Επίσης, η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει τις υπάρχουσες δομές της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας αλλά και να αναπτύσσει καινοτόμα προγράμματα που συμβάλλουν στον περιορισμό και την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών. Θα είμαστε πάντα αρωγοί και υποστηρικτές κάθε σοβαρής και μελετημένης δράσης από την πλευρά της Πολιτείας, με στόχο την ενδυνάμωση των πρωτοβουλιών εξάλειψης του θλιβερού αυτού φαινομένου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος