FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Ενδυνάμωση των Δήμων, στήριξη των εργαζομένων τους

Ημερομηνία: 08-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε στρέφουμε το βλέμμα και τις ελπίδες μας στις δημόσιες δομές για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Διαπιστώνοντας παραλείψεις και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τη Δημόσια Διοίκηση και ειδικά για τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι προτάσεις αυτές στοχεύουν:

  • Στην εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται -τώρα πιο πολύ από ποτέ– από τις τοπικές κοινωνικές δομές,
  • στην προστασία και ενίσχυση του προσωπικού τους, ώστε να συνεχίζουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες,
  • στη στήριξη των κοινωνικών πολιτικών, εξασφαλίζοντας κοινωνική συνοχή.

O ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση:

-Να χορηγήσει γενναία έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους Δήμους, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους και ν΄ αποτραπεί η κατάρρευση τους.

-Να επαναφέρει πρόγραμμα αντίστοιχο του «Φιλόδημου», με το οποίο, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι Δήμοι μπορούσαν να λαμβάνουν άμεσα χρηματοδότηση, χωρίς παλαιοκομματικά κριτήρια, ώστε να υλοποιούν έργα πνοής για τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά με τη λειτουργία των ΆβάθμιωνΟργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελούν στρατηγικής σημασίας δομές για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική και οικονομική κρίση, είναι απαραίτητη:

  • Η στήριξη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί με την προσθήκη νέων δράσεων. Οι εργαζόμενοί του είναι αναγκαίο να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Η άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενδοοικογενειακή βία και να προαχθεί η τηλεφωνική υποστήριξη για τη διεκπεραίωση όλων εκείνων των αναγκαίων υπηρεσιών για τους συμπολίτες μας που στερούνται υποστηρικτικού περιβάλλοντος, ώστε να καλυφθούν καθημερινές ανάγκες όπως τρόφιμα, φάρμακα κ.α.
  • Ηενεργοποίηση κινητών μονάδων υγείας, ώστε να υπάρχει καθημερινός και συστηματικός έλεγχος των εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε επαφή με κοινό και με ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, οι άστεγοι κ.α.

Οι ανάγκες δεν εξαντλούνται όμως μόνο στα παραπάνω:

  • Οι εργαζόμενοι των Δήμων στις υπηρεσίες καθαριότητας, στις τεχνικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, στις διοικητικές υπηρεσίες, στη δημοτική αστυνομία και στις κοινωνικές υπηρεσίες αρωγής και πρόνοιας (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, φροντίδα αστέγων, κ.α.), φροντίζουν καθημερινά για την εξυπηρέτηση και ανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας, ώστε να έχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και αγαθά και να μη μένουν μόνοι μέσα στην πανδημική κρίση. Καθημερινά, με αυταπάρνηση, παρέχουν τις υπηρεσίες τους και είναι κρίσιμο να προστατευθούν τόσο με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και την αποφυγή του συνωστισμού στον ίδιο χώρο εργασίας, όσο και με την πραγματική στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους.
  • Απαιτείται, η ελάχιστη, έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων των ΟΤΑ με την απόδοση του έκτακτου επιδόματος-δώρου Πάσχα.

Δυστυχώς, η στρατηγική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση διακρίνεται από έλλειψη σχεδιασμού και από σημαντικές ολιγωρίες, όπως π.χ. η έλλειψη χορήγησης επαρκών ατομικών μέσων προστασίας, η μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.α. Η αναίρεση του προγραμματισμού του ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμες θέσεις εργασίας στους Δήμους αποδεικνύει τη λανθασμένη αντίληψη της ΝΔ για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, οι οποίες τώρα, λόγω της υγειονομικής κρίσης, είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Με ρεαλιστικές προτάσεις και θέσεις που διακρίνονται από τη συναίσθηση της ευθύνης, με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του ελληνικού λαού και στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, ώστε η κοινωνία να βγει δυνατή από την πρωτοφανή αυτή δίνη.

Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός

Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος