FOLLOW US: facebook twitter

Διονύσης Καλαματιανός: Άμεση λήψη μέτρων προστασίας και οικονομικής στήριξης του νομού Ηλείας

Ημερομηνία: 07-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα οποία μεταβάλλονται συνεχώς, διαπιστώνουμε ότι η Ηλεία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Από την πρώτη στιγμή της επιδημικής έξαρσης, ως αντιπολίτευση αντιμετωπίσαμε τη νέα απειλή για τη δημόσια υγεία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν επιλέξαμε να προβούμε σε δημαγωγική και λαϊκίστικη κριτική, όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ.

Είναι σαφές ότι, ειδικά στην Ηλεία, οι αρμόδιες αρχές δεν κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά των κρουσμάτων και της μετάδοσης. Είναι αναγκαίο να διερευνηθούν οι συνθήκες που συνέβαλαν σε αυτό.

Υπάρχουν δημοσιεύματα και μαρτυρίες που αναφέρουν ότι δεν έγινε η δέουσα διαχείριση του αρχικού περιστατικού, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, να μην αξιολογηθεί σωστά η κρισιμότητα της κατάστασης και να μην έχουμε έγκαιρη και αποτελεσματική λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Τώρα, επειδή τα κρούσματα λοίμωξης με κορονοϊό αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό,η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην ενίσχυση των Νοσηλευτικών Μονάδων Πύργου και Αμαλιάδας με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και πλήρωμα ΕΚΑΒ, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις. Ειδικά η άμεση μετακίνηση παθολόγων είναι επιτακτική.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, που είναι και νοσοκομείο αναφοράς για όλη τη Δυτική Ελλάδα, είναι,επίσης, απαραίτητο να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό. Ιδιαίτερη κρίσιμη είναι η ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, θα ήταν ωφέλιμο να εγκατασταθεί διαγνωστικό κέντρο στο νοσοκομείο αυτό, ώστε να εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος στην εξέταση των δειγμάτων.

Ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται συνεχής ενημέρωση των πολιτών για την εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας και περιορισμού του συγχρωτισμού, ώστε να ανακοπεί η διασπορά και να περιοριστούν τα κρούσματα.

Περαιτέρω, λόγω της σημαντικής διασποράς της νόσου, του φόβου και της επιφυλακτικότητας που τη συνοδεύει, η οικονομία της Ηλείας έχει υποστεί πολύ ισχυρό πλήγμα. Η αγοραστική κίνηση στο νομό έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.  Ήδη πραγματοποιούνται πολλές ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδηλώσεων, δράσεων και τουριστικών αφίξεων. Η λειτουργία των λαϊκών αγορών έχει ανασταλεί, τα εμπορικά καταστήματα και οι χώροι εστίασης υπολειτουργούν.Οι επαγγελματίες είναι σε απόγνωση. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, η Κυβέρνηση να λάβει άμεσα οικονομικά και φορολογικά μέτρα περιορισμού της τεράστιας ζημίας, την οποία έχει υποστεί η αγορά της Ηλείας.

Συμπερασματικά, χρειάζεται όλοι μας να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη διαμορφωμένη κατάσταση. Οφείλει,το Υπουργείο Υγείας και συνολικά η Κυβέρνηση να επιδείξει την ανάλογη αποφασιστικότητα, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες  ενίσχυσης των δομών του ΕΣΥ, λήψης των απαιτούμενων μέτρων προστασίας των πολιτών και περιορισμού της οικονομικής ζημίας που υφίσταται ο νομός μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος