FOLLOW US: facebook twitter

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Ζωτικής σημασίας η πρόληψη και ο έγκαιρος συντονισμός

Ημερομηνία: 07-02-2020 | Συντάκτης:
Ομιλία στην συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία και την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πραγματοποίησε παρέμβαση στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας για την συζήτηση και ψήφισητου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Η βουλευτής στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Εκπροσωπώ έναν νομό, ο οποίος υπέστη πριν από χρόνια μια από τις βαρύτερες καταστροφές από δασικές πυρκαγιές. Τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν τότε, αισθάνομαι κάθε φορά την ανάγκη να τιμώ.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών δεν αφορά μόνο στο παρελθόν τον νομό Ηλείας, αλλά και στο μέλλον του. Ο νόμος μας βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και επιπλέον, ταλανίζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Οι φυσικές καταστροφές υποβαθμίζουν την αγροτική μας παραγωγή, θέτουν σε διακινδύνευση τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας, καταστρέφουν τις περιουσίες τους και κυρίως βάλλουν την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων μας. Γι’ αυτό και η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου είναι κρίσιμη για τον τόπο μας.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αλλά και για την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει τη χώρα μας και να ελαχιστοποιήσει τις δυσμενέστατες επιπτώσεις, τις οποίες ένας λιγότερο καλά οργανωμένος μηχανισμός είχε επιτρέψει κατά το παρελθόν να συμβούν. Θυμίζουμε άλλωστε την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Μάτι και τη Μάνδρα, λόγω ανθρώπινου λάθους.

Το νομοσχέδιο ακόμα εισάγει αναγκαίες τομές, ενώ κρίσιμος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο επίπεδο της προετοιμασίας, αλλά και της πρόληψης.

Η βραχεία αποκατάσταση μόνο δεν αρκεί για να κλείσει τις πληγές της, απαιτείται η πλήρης αποκατάστασή τους…»

Τέλος η βουλευτής τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν έλεγχοι στα σχολικά κτίρια για αντισεισμικότητα κατά τα τελευταία χρόνια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος