FOLLOW US: facebook twitter

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Οι καινοτομίες του νέου Νόμου για το Κτηματολόγιο

Ημερομηνία: 29-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το νομοσχέδιο το οποίο υιοθετήθηκε σήμερα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, της μεγαλύτερης ψηφιακής υποδομής βάσης της χώρας μας. Το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», στην υλική και την ψηφιακή μορφή του, θα αποτελέσει το απαραίτητο εργαλείο για την οριστικοποίηση των συνδεόμενων με την ιδιοκτησία δικαιωμάτων της χώρας μας και θα απλοποιήσει τις διαδικασίες τόσο για τους ιδιώτες όσο και για το Δημόσιο, βάζοντας τέλος στη σύγχυση και τη γραφειοκρατία.

Οι επί μέρους σκοποί του νομοσχεδίου οι οποίοι εξυπηρετούνται είναι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης ακινήτων και της μετάβασης σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου, ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διόρθωσης των πρώτων ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών και της λειτουργίας του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και, μέσω των ανωτέρω, η ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών και η κατοχύρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό του Κτηματολογίου.

Με τον νέο νόμο θα επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα εκκρεμεί η διαδικασία κτηματογράφησης, ενώ ανοίγει η πρόσβαση και μάλιστα δωρεάν, σε επαγγελματίες, δικηγόρους, μηχανικούς και συμβολαιογράφους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν για το λειτουργούν Κτηματολόγιο, μέσα από τον ιστότοπο του Κτηματολογίου. Ταυτόχρονα εξυπηρετείται ουσιωδώς η πρόσβαση των πολιτών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το σύνολο των δικαιωμάτων στην επικράτεια.

Επίσης, θα ρυθμιστούν πολλές εκκρεμότητες, όπως η τύχη δικαιωμάτων και βαρών ακινήτου σε περίπτωση εκκρεμούς αίτησης διόρθωσης, ενώ δίνεται παράταση ενός έτους (έως 31-12-2022) για τη διόρθωση ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών. Δίδεται, δηλαδή, η δυνατότητα διόρθωσης (εξωδικαστικά ή δικαστικά) όλων των σφαλμάτων. Επί αμφισβήτησης της ακρίβειας μιας κτηματολογικής εγγραφής, σε κάθε διαδικασία εκδίκασή της μετέχει απαραιτήτως και ο κτηματολογικός δικαστής. Οι δε κτηματολογικοί δικαστές λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα συστήνονται τριμελείς Επιτροπές Επίλυσης Αμφισβητήσεων, ενώ συστήνεται και πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την επίλυση νομικών ζητημάτων κτηματολογικού δικαίου και την παρακολούθηση της ομαλής λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων του Φορέα.

Περαιτέρω ρυθμίζεται η απόκτηση ιδιότητας και τα προσόντα των διαπιστευμένων μηχανικών  για το Κτηματολόγιο και συστήνεται Ειδικό Μητρώο Διαπιστευμένων Μηχανικών, καθώς και σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου και εποπτείας.

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποστήριξης της διενέργειας εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτων με την ονομασία «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» μέσω του gov.gr αποτελεί σημαντική τομή στη δημόσια διοίκηση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλειτουργεί με πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημόσιου τομέα και ιδίως με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), του ν.π.δ.δ. «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) και του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», από τα οποία αντλεί πληροφορίες και έγγραφα. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες  πραγματοποιούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας το ψηφιακό άλμα το οποίο κάνει η Ελλάδα και το Ελληνικό Δημόσιο και για τις διευκολύνσεις οι οποίες παρέχονται πλέον στον επαγγελματία και σε κάθε πολίτη.

Τέλος, μέσω αυτού του ψηφιακού συστήματος θα πραγματοποιείται και η διαδικασία ενημέρωσης και τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων του εθνικού καταλόγου του δικτύου Natura 2000, δηλαδή η ενημέρωση και τήρηση των ορίων ΕΖΔ (Ειδικές Ζώνες Διαχείρισης) και ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας), η οποία ανατίθεται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Καθώς παρατηρούνται ενίοτε σφάλματα στα όρια των περιοχών Natura 2000, είναι σημαντικό το ότι τα θεσμοθετημένα όρια του εθνικού καταλόγου του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000 θα μπορούν να επικαιροποιούναι με βάση τα ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα του Κτηματολογίου.

Η Κυβέρνηση δεν περνά μόνο νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά διασφαλίζει με πόρους την ευόδωση της προσπάθειας. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί ένα έργο σε εξέλιξη το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για έργο της τάξης των 242,4 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το οποίο, το σύνολο του ιστορικού αρχείου των υποθηκοφυλακείων της χώρας, θα ψηφιοποιηθεί, ώστε να ολοκληρωθεί το όραμα του Κτηματολογίου στη χώρα μας.

Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

Βουλευτής Ν. Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος