FOLLOW US: facebook twitter

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Ομόφωνα «ναι» για Αστεροσκοπείο- Πλανητάριο στον Κούβελο

Ημερομηνία: 06-10-2022 | Συντάκτης:

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr

Ομόφωνα αποφασίστηκε στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου η πρόταση δημιουργίας Αστεροσκοπείου- Πλανηταρίου στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου στον Κούβελο το οποίο θα πάρει το όνομα του σπουδαίου Ηλείου Αστροφυσικού που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή Διονύση Σιμόπουλου.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, για την υλοποίηση του οποίου ο Δήμος Πύργου θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων, με διακριτικό τίτλο «HEROB LAB», του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία και θα ψηφιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πύργου. Διευθυντής-Επιστημονικός υπεύθυνος του Αστεροσκοπείου-Πλανηταρίου της πόλης, ορίζεται ο Ηλείος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιος Βελντές.

Ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, εισηγούμενος το θέμα επισήμανε πως η δημιουργία του Αστεροσκοπείου- Πλανηταρίου θα αποτελέσει χώρο γνώσης, παιδείας και πολιτισμού προσελκύοντας μαθητές και όχι μόνο, εντός και εκτός Ηλείας ενώ αναφέρθηκε και στο φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης της ανατολικής πλευράς του Πύργου ύψους 2,8 εκ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος πρόσθεσε ότι από τα 160.000 ευρώ του προϋπολογισμού, το μεγαλύτερο μέρος- τα 120.000 ευρώ- θα δαπανηθούν για την αγορά του τηλεσκοπίου ενώ τόνισε ότι για τη λειτουργία του θα απαιτηθεί ένας Διοικητικός Υπάλληλος και ένας Φυσικός.

Σεκιούριτι και κάμερες στα σχολεία

Στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα λήψης μέτρων για τη φύλαξη των σχολείων όπου ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος επισήμανε ότι θα εγκατασταθούν κάμερες, συναγερμός και σεκιούριτι στα σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα παραβατικότητας, σημειώνοντας ότι ήδη εγκρίθηκε απόφαση εγκατάστασης συστήματος καμερών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου με την σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης του σχολείου, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Στην απόφαση αυτή, εξέφρασε την αντίθεση της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Στέλλα Αναστασίου με τον κ. Πλεμμένο να εξηγεί ότι οι κάμερες θα λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος