FOLLOW US: facebook twitter

Δημοσκόπηση – ανατροπή της Palmos Analysis: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία: 20-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Μεγάλη μείωση της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την τελευταία μέτρηση πριν από περίπου 15 ημέρες, καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της PalmosAnalysis για το Tvxs.gr σχετικά με τις ευρωεκλογές. Η διαφορά βρίσκεται πλέον στις 3,5 μονάδες, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους, με σημαντικά ενισχυμένο το ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να καταγράφεται πλέον ως καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η «μετέωρη ψήφος», και κυρίως η στάση των αναποφάσιστων, παραμένει κρίσιμος παράγοντας, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που θα μπορούσε να ανατρέψει ριζικά το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου (μέσα σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης μέτρησης): η ΝΔ συγκεντρώνει 25,9% (23,4%), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4% (17,5%), το ΚΚΕ 5,5% (5,8%), η Χρυσή Αυγή 4,9% (3,6%), το Κίνημα Αλλαγής 4,7% (6,2%) και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,1% (2,5%). Κάτω από το όριο του 3% κινούνται το ΜΕΡΑ25 με 2,2%, το Ποτάμι με 1,9% (0,5%), η Ένωση Κεντρώων με 1,2% (1,3%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (1,1%), η Λαϊκή Ενότητα με 0,8% (1,1%), η Δημιουργία Ξανά 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 0,5% (1%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,4% (0,3%). Η «μετέωρη ψήφος» ανέρχεται στο 23,2%, έναντι 31,4% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση, με το 16,6% να δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τί θα ψηφίσει.

Η ανάλυση της «μετέωρης ψήφου» δείχνει και την κρισιμότητά της στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς το 30% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ είναι μόλις 10%. Πρόκειται για έναν παράγοντα που θα μπορούσε να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Είναι ενδεικτικό και το γεγονός πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σημαντική μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 49%, την ώρα που η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 78%.

Ενδεικτικό του ρεύματος που διαμορφώνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός πως στην τελευταία μέτρηση της PalmosAnalysis, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, ξεπερνώντας τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και την απάντηση «κανένας από τους δύο», που συνήθως συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό.

https://im2.7job.gr/sites/default/files/article/2019/20/291821g-katallhlothta_prwthipourgou.jpg

Τι πιστεύουν οι πολίτες για τα θετικά μέτρα

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση,  η οικονομία αποτελεί το βασικό κριτηρίο για τη ψήφο στις ευρωεκλογές με ποσοστό 35%. Ακολουθεί η πρόθεση να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα με 32%, ενώ τα θέματα και το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα με 22%.

Η ανακοίνωση και ψήφιση των άμεσων μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης, με τη μείωση ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, αλλά και με τη χορήγηση μόνιμης 13ης σύνταξης, έδωσε ανάσα στους πολίτες. Σχεδόν ένας στους δύο (46%) δηλώνει πως τα μέτρα είναι θετικά για την οικογένειά του, ενώ πάνω από τους μισούς (53%) εκτιμούν πως είναι ευεργετικά για την οικονομία.

Όταν δε η ερώτηση εξειδικεύεται για κάθε μέτρο τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα. Συγκεκριμένα, η 13η σύνταξη είναι πολύ και αρκετά σημαντικό μέτρο για το 65% , η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια για το 79% και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα για το 70%.

Στην ερώτηση “ποια κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης φόρων και ενίσχυσης των εισοδημάτων”, το 34% των πολιτών απαντούν “μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα”, έναντι του 29% που δηλώνει “μια κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη” και του 32% που αυθόρμητα δηλώνει “καμία από τις δύο”.

https://im2.7job.gr/sites/default/files/article/2019/20/291868g-kybernhsh_tsipra.jpg


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος