FOLLOW US: facebook twitter

Δημόσια Υγεία: Τι’ χες Γιάννη τι’ χα πάντα…

Ημερομηνία: 26-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική, Υγεία

Τις τελευταίες δεκαετίες η Υγεία υπήρξε εκτροφείο διαφθοράς και κατασπατάλησης πολύτιμων δημόσιων πόρων, ενώ ταυτόχρονα κατέρρεαν οι παροχές προς τους πολίτες. Το πρόγραμμα που εξήγγειλε η ΝΔ  δεν περιγράφει κάτι άλλο παρά την αναβίωση του ίδιου φαύλου παρελθόντος και των λογικών που χρεοκόπησαν μαζί με τη χώρα.

Τα τελευταία 30 χρόνια, η ΝΔ εξαγγέλλει περίπου το ίδιο πανομοιότυπο πρόγραμμα για την Υγεία. Περιλαμβάνει τις ίδιες ανέξοδες γενικότητες  όπως “συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα”, “μάνατζερς” στα δημόσια νοσοκομεία”, “δεσμευτικοί στόχοι” κλπ. Η ιστορία απέδειξε ότι όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα καθώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν διόρισαν ποτέ “μάνατζερς” στα Νοσοκομεία αλλά μόνο κομματάρχες. Όπως επίσης δεν έκαναν οικονομία με τα ιδιωτικά συνεργεία, αλλά αύξησαν το κόστος, ενώ τα πολιτικά τους γραφεία “διόριζαν” τους εργολαβικούς εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Αποδείχτηκε ότι οι ανάγκες είναι πολύ πιο στοιχειώδεις και απαιτείται η προάσπιση ενός εθνικού συστήματος δημόσιας υγείας με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών και όχι τις ανάγκες “ιδιωτικών” και κρατικοδίαιτων συμφερόντων.

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία εμφορείται από τις γνωστές νεοφιλελεύθερες εμμονές και εχθρότητα για την έννοια του δημόσιου και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί εκ νέου σε συρρίκνωση, παράδοση της υγείας σε ιδιώτες, αύξηση του κόστους με ταυτόχρονη υποβάθμιση των υπηρεσιών. Διανθίζεται δε με εύπεπτες γενικότητες όπως ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο -που η ίδια δεν εφάρμοσε ποτέ- και άλλες “μαγικές” λύσεις.

Πέρα από τη θεωρία, στην πράξη, την τελευταία φορά που κυβέρνησε η ΝΔ κατεδάφισε ολοκληρωτικά τη δημόσια υγεία, την αντιμετώπισε – όπως ομολόγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης – ως σούπερ μάρκετ. Οι επιπτώσεις αυτής της αντίληψης δεν έχουν ακόμη αναστραφεί πλήρως. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται στην ίδια λογική και είναι συνεπές ως προς το ασφαλιστικό “Πινοσέτ” που είχε παρουσιάσει νωρίτερα, προδιαγράφοντας σταθερά την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος