FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Ζαχάρως: Ανακοίνωση Κώστα Αλεξανδρόπουλου για τον κορονοϊό

Ημερομηνία: 10-03-2020 | Συγγραφέας:

Με ανακοίνωση του, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος ενημερώνει τους δημότες σχετικά με τον κορονοϊό και το τι πρέπει να προσέχουν ενώ τονίζει πως μέχρι στιγμής κανένας συμπολίτης τους δεν έχει ασθενήσει.

«Αγαπητοί συμπολίτες, τις τελευταίες ημέρες η παραπληροφόρηση σχετικά με το κορονοϊό έχει δημιουργήσει σύγχυση και  φημολογίες ακόμη και για συμπολίτες μας, οι οποίοι ασθένησαν δήθεν ή μεταφέρθηκαν, επειγόντως, ακόμη και σε νοσοκομεία.

Μέχρι την ώρα αυτή δεν υπάρχει κανείς συμπολίτης μας ασθενής ούτε έχει ανακοινωθεί ότι κάποιος έχει έρθει σε επαφή με ασθενή που πάσχει από το συγκεκριμένο ιό.

Όμως, η επιδημία εξελίσσεται και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες πρόληψης βάσει  των ειδικών κατευθύνσεων  του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ακολούθως, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ παρατίθενται  οι διαφορές στις έννοιες:

Ύποπτο κρούσμα, Πιθανό, Επιβεβαιωμένο και Στενή Επαφή

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών, πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών, πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness), η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Πιθανό κρούσμα

Ασθενής που έχει χαρακτηριστεί «ύποπτο κρούσμα» και έχει υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, το αποτέλεσμα του οποίου, ωστόσο, είναι αδιευκρίνιστο ή θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορονοϊών, και όχι ειδικά τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων. Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2».

Στενή επαφή

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

* Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19.

* Άτομο με άμεση σωματική επαφή (π.χ. χειραψία) με ασθενή με COVID-19

* Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19.

* Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων για περισσότερο από 15 λεπτά.

* Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα και για περισσότερο από 15 λεπτά.

* Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.

* Συνταξιδιώτης στο ίδιο αυτοκίνητο, λεωφορείο, αεροσκάφος, ή άλλο  μέσον μεταφοράς, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα όπου καθόταν ο ασθενής και  οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του μέσου μεταφοράς ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές.

Συνιστώ σε όλους προσοχή και ψυχραιμία. Να ακολουθείτε κατά γράμμα τις ειδικές οδηγίες για καθαριότητα και απολύμανση του ΕΟΔΥ προκειμένου να παραμείνετε εσείς και οι οικογένειές σας ασφαλείς.

Όσο διαρκεί η επιδημία θα αναρτώνται στο site του Δήμου Ζαχάρως νέα και οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης,  στην τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ: 1135 μπορείτε να καλείτε 24 ώρες το 24ωρο για ενημέρωση στα ερωτήματα που σας απασχολούν.

Ο δήμαρχος Ζαχάρως

Κώστας Αλεξανδρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ