FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Πύργου: Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. ενόψει αυξημένου κινδύνου πλημμυρών

Ημερομηνία: 13-10-2021 | Συντάκτης:

– Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στην Αγ. Βαρβάρα


Συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη (13/10) το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Πύργου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Πύργου και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, με βασικό θέμα τον συντονισμό και σχεδιασμό δράσεων για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων, κι ειδικά αυτές τις μέρες μετά τις προβλέψεις για αυξημένες βροχοπτώσεις.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, που διεξήχθη στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και με μετέχοντες τα μέλη του οργάνου (δημοτικών αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, όπως της Πολιτικής Προστασίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, τμήματος Καθαριότητας, Γραφείου Κίνησης, καθώς επίσης των εκπροσώπων λοιπών αρμοδίων υπηρεσιακών και πολιτειακών φορέων όπως, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Δασαρχείου-με παρόντα τον δασάρχη Πύργου Παν. Λάττα, Ερυθρού Σταυρού, κ.α.), ο Δήμαρχος επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης του ήδη υπάρχοντα άμεσου συντονισμού, συνεργασίας και επικοινωνίας των θεσμικών οργάνων μεταξύ τους, για την πληρέστερη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν αλλά και που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

Εστίασε και στην ανάγκη της απαραίτητης – σε τέτοιες συγκυρίες – επαγρύπνησης, με σκοπό την αποφυγή κινδύνων, επισημαίνοντας πως η έννοια της Πολιτικής Προστασίας έχει σε μεγάλο βαθμό και τη διάσταση της πρόληψης κι όχι μόνο την επέμβαση μετά από συμβάντα. «Εμείς καλούμαστε να κάνουμε κάθε εφικτή προσπάθεια ώστε και πάλι να ανταπεξέλθουμε επιτυχημένα στη διαχείριση έκτακτων γεγονότων, στο πλαίσιο πάντοτε των όποιων αρμοδιοτήτων μας», επεσήμανε.

Επίσης, ενημέρωσε πως οι εργολάβοι που έχουν υπογράψει αυτό το διάστημα συμβάσεις μνημονίου για την εκτέλεση εργασιών, ήδη βρίσκονται στις περιοχές που τους έχουν ανατεθεί και πραγματοποιούν καθαρισμούς.

Ακολούθως, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου, Αγγελική Διονυσοπούλου, συνείσφερε ευρύτερα στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων υπηρεσιών και συμμετεχόντων φορέων, κι η οποία αφορούσε τόσο στην εκτίμηση των σημερινών δεδομένων πολιτικής προστασίας, όσο και στην όποια ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, ειδικά δε σε περιοχές που καταγράφονται ιδιαιτερότητες και επιπλέον προβλήματα. Με εκτενή αναφορά και σε αστικές περιοχές εντός πόλης Πύργου, καθώς και περιφερειακά.

Ενώ με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι φορέων κι υπηρεσιών που μετείχαν στη συνεδρίαση, έκαναν αναφορά συγκεκριμένων δεδομένων στο πλαίσιο αποτροπής ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων σε επίφοβες περιοχές, τόσο στην πόλη του Πύργου όσο και σε δημοτικά διαμερίσματα.

Γενικότερα, κατά τις προβλέψεις του σχετικού σχεδίου «Δάρδανος», γίνονται όλες οι αναφερόμενες προπαρασκευαστικές δράσεις. Μεταξύ αυτών, κι η επικοινωνία με τους προέδρους του Τοπικών Κοινοτήτων για να ενημερώσουν γύρω από τα διαθέσιμα μέσα (μηχανήματα, κ.τ.λ.) και έμψυχου δυναμικού, σε περίπτωση που χρειαστεί παρέμβαση.

Κέντρο στην Αγία Βαρβάρα και τηλέφωνο επικοινωνίας

Από το απόγευμα της Τετάρτης στις 19.00 και μέχρι νεοτέρας, για το προσεχές διάστημα, από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Πύργου θα λειτουργεί το συντονιστικό – επιχειρησιακό κέντρο στην Αγία Βαρβάρα (αίθουσα πρώην ΚΑΠΗ).

Ο τηλεφωνικός αριθμός εκεί είναι ο 26210 34007 κι είναι κι αυτό στη διάθεση των δημοτών (μαζί με τα ήδη γνωστά τηλέφωνα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας). Με το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, μετά την εντολή του Δημάρχου, να βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ενημέρωση αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων

Καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι για περιορισμό των μετακινήσεων τους, λόγω των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Επίσης καλούνται να απομακρύνουν από τις κοίτες των ποταμών, ζώα, μελίσσια, κ.τ.λ. (σχετική ενημέρωση και κάλεσμα γίνονται και από την Αστυνομία).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος