FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Ήλιδας: Κοντά στους ομογενείς της Νέας Υόρκης – Συγκίνηση και νοσταλγία

Ημερομηνία: 03-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Γεμάτοι από όμορφες και συγκινητικές αναμνήσεις επέστρεψαν από την Νέα Υόρκη τα μέλη της αντιπροσωπίας του Δήμου Ήλιδας, που ταξίδεψαν προκειμένου να παρευρεθούν στην 46η εκδήλωση του Πανηλειακού Συλλόγου της Αμερικής.

Στην συνέντευξη τύπου που παρεχώρησαν χθες ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, μαζί με τον χοροδιδάσκαλο του χορευτικού τμήματος του δήμου Νίκο Χρυσανθόπουλο, τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου σε θέματα πολιτισμού και λαογραφίας Ηλία Τουτούνη και τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννη Αθανασόπουλο, μίλησαν για τα όσα αποκόμισαν από αυτό το όμορφο ταξίδι, για τις επαφές που πραγματοποίησαν αλλά και για την άψογη φιλοξενία που έτυχαν.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλόπουλο το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε χωρίς να χρεωθεί στο ελάχιστο ο δήμος Ήλιδας αφού τόσο οι αιρετοί όσο και τα 15 άτομα από το χορευτικό του δήμου, φιλοξενήθηκαν από την Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντης αλλά και από ομογενείς ενώ ο καθένας ανέλαβε να πληρώσει το εισιτήριό του.

Το χορευτικό του δήμου χόρεψε στην εκδήλωση της ομογένειας αλλά και στο γεύμα που προσέφερε ο Πανηλειακός Σύλλογος στο σπίτι των Λημνίων.

Την επαφή του με τον διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» την ιστορική εφημερίδα της ομογένειας φρόντισε να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο κ. Χριστοδουλόπουλος αφού κατάφερε να αποσπάσει την δέσμευσή του, προκειμένου να καλύψει το φετινό «Αντάμωμα της διασποράς», με στόχο το ρεπορτάζ για την περιοχή που θα συνοδεύει την εκδήλωση, να λειτουργήσει θετικά και να προσελκύσει επενδυτές.

Μια ενδιαφέρουσα επίσης συνάντηση ήταν αυτή με τον πρόξενο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, Κώστα Κούτρα του οποίου η καταγωγή είναι από το Κούμανι. Η συζήτηση που κυριάρχησε σε αυτή την επαφή είχε να κάνει κυρίως με την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλόπουλος στη συνάντηση που είχαν με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κκ. Δημήτριο, ανέφερε ότι η εκκλησία στο εξωτερικό είναι ο συνδετικός κρίκος με την ομογένεια, τόνισε μάλιστα ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει πολύ καλή γνώμη για την περιοχή κυρίως λόγω του Ιονικού Χωριού.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην έκπληξη που ένιωσε όταν στην επίσκεψή τους στο άγαλμα της Ελευθερίας και στο νησάκι της Έλλης βρήκε καταγεγραμμένο το όνομα του αδερφού του πατέρα της μητέρας του, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αμερική το 1920.

«Πάθαμε πολιτισμικό σοκ εκεί με αυτά που είδαμε. Οι άνθρωποι άνοιξαν τα σπίτια τους, μας φιλοξένησαν, βρήκαμε μια δική μας οικογένεια» ήταν στη συνέχεια τα λόγια του κ. Χρυσανθόπουλου.
Από την πλευρά του ο κ. Τουτούνης ευχαρίστησε όλους τους Ηλείους της Ομογένειας για την φιλοξενία, επισημαίνοντας ότι από την συγκεκριμένη επίσκεψη, έγινε σύσφιξη των σχέσεων.
Με τη σειρά του ο κ Αθανασόπουλος, ανέφερε ότι αυτό το ταξίδι ήταν μια πρωτόγνωρη και συγκινητική εμπειρία.

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής στη Νέα Υόρκη ήταν ο πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας ακινήτων Ηλίας Ευσταθόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο Ηλείος» Αλέξης Μανωλόπουλος και η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αμαλιάδας Δήμητρα Βαρελά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος