Τιμητική εκδήλωση του Ζωγράφειου Λυκείου & ιστορικές συναντήσεις στην Πόλη των πόλεων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, ο Δήμος Ήλιδας τιμήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σε μια σειρά εκδηλώσεων που ανέδειξαν την ιστορική κληρονομιά του τόπου μας ως κοιτίδα του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας.

Ειδικότερα, το εμβληματικό Ζωγράφειο Λύκειο, φάρος της Ρωμιοσύνης από το 1893, διοργάνωσε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Δήμου στη Σχολή του Γαλατά, με τίτλο «ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ: Η πόλη που γέννησε τις πανανθρώπινες αξίες του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας».

Η αποστολή του Δήμου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, μετέφερε το μήνυμα της ειρήνης και της συνεργασίας στην καρδιά του Οικουμενικού Ελληνισμού, ενώ η εκδήλωση «πλημμύρισε» την αίθουσα με εικόνες και χρώματα της Ηλειακής γης.

Κατά τη διάρκειά της, εντός της Σχολής πραγματοποιήθηκαν: έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού Κρίστο Χάσα -εμπνευσμένη από τα αθλητικά ιδεώδη-, πολιτιστικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Ήλιδας και παρουσίαση των Παγκόσμιων Παιδικών Αγώνων «ΟΛΥΜΠΙΑ – ΗΛΙΔΑ 2027».

Όπως τόνισε κατά την κεντρικής του ομιλία ο κύριος Χριστοδουλόπουλος: «Το Ζωγράφειο και η Ήλιδα αποτελούν δύο πνευματικούς πυλώνες. Η Ήλιδα δεν είναι απλώς ένας αρχαιολογικός χώρος, αλλά το σημείο όπου ο άνθρωπος αποφάσισε να υπερβεί τη φύση του μέσω της Ιεράς Εκεχειρίας. Το 2027, η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού θα χτυπά ξανά στην ιερή μας γη, καθώς υποδεχόμαστε παιδιά από 65 πόλεις του κόσμου».

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Πόλη, η αποστολή του Δήμου Ήλιδας είχε την ευκαιρία να συμμετέχει την Κυριακή των Βαΐων, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τεσσάρων Μητροπολιτών.

Μετά τη λειτουργία, ο Παναγιώτατος υποδέχθηκε θερμά στην Αίθουσα του Θρόνου τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και τον Αντιδήμαρχο κ. Αλέξανδρο Γεωργουλή. Γνώστης της ιστορίας της Ηλείας και γενικότερα της περιοχής μας, αντήλλαξε απόψεις με τον κύριο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος προσέφερε συμβολικά δώρα και βιβλία τοπικού ενδιαφέροντος, εισπράττοντας την πατριαρχική ευλογία για το έργο του Δήμου.

Επίσημη επίσκεψη στο Γενικό Προξενείο και συνάντηση με τον πρέσβη

Παράλληλα, κατά την ολιγοήμερη επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε και επίσημη συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο, πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Κούτρα, στους χώρους του Σισμανόγλειου Μεγάρου.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας συναντήθηκε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα με τον κύριο Κούτρα, με τον πρέσβη να αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικής του σύνδεσης με την Ηλεία, καθώς κατάγεται από το χωριό Κούμανι.

Οι δύο άνδρες, παρουσία του αντιδημάρχου κ. Αλέξανδρου Γεωργουλή, συνομίλησαν αναλύοντας θέματα που αφορούν την ελληνική ομογένεια και οι προοπτικές περαιτέρω πολιτιστικών ανταλλαγών.

Η συνολική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, σφράγισε την εξωστρέφεια του Δήμου Ήλιδας, επιβεβαιώνοντας ότι η ιστορική μας κληρονομιά παραμένει μια ζωντανή γέφυρα που ενώνει τον Ελληνισμό σε κάθε γωνιά της γης.