FOLLOW US: facebook twitter

Δημοψήφισμα και κινητοποιήσεις για το σχεδιαζόμενο «hot-spot» Επιταλίου

Ημερομηνία: 13-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
«Όχι» δήμου και φορέων στη δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία κλειστής δομής εγκατάστασης για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο Επιτάλιο εξέφρασαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου και οι φορείς του Δήμου, που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση για το θέμα που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο, προτείνοντας λαϊκές κινητοποιήσεις και συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, με στόχο τη ματαίωση της ειλημμένης από την κυβέρνηση απόφασης δημιουργίας «hotspot» στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος αρχικά ενημέρωσε για τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη στο Υπ. Εσωτερικών, μιλώντας για κατάφωρη αδικία που συντελείται στην Ηλεία από τη μη νόμιμη απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει δομή – φυλακή ψυχών στο Επιτάλιο και προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις. «Τα “εντέλλεσθε” των Υπουργών θα τα επιστρέψουμε πίσω με δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο. Είναι ντροπή και προσβολή κατά της ανθρωπότητας. Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά δε θα επιτρέψουμε σε κάποιους που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, να βάλουν ταφόπλακα στο Νομό!»

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Επιταλίου Γιάννης Μπαλάσκας εξέφρασε την ανησυχία που επικρατεί στην περιοχή αλλά και τις ομόφωνες αποφάσεις που έλαβε το τοπικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση δημιουργίας hotspot «ο κόσμος θα μπλέξει σε ιστορίες πολύ σκληρές!». «Και το τοπικό συμβούλιο και όλοι κάτοικοι δεν θέλουν μία τέτοια δομή γιατί δεν είναι χώρος που να μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους μέσα, να ζήσουν πολιτισμένα και μονιασμένα».

Τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν στη δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή, ανέφεραν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Κώστα Νικολούτσο να επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ίδρυση ενός τέτοιου μεγάλου κέντρου δεν θα περιορίζεται μόνο στα 1.500 άτομα καθώς όπως έχει διαπιστωθεί και στα νησιά, ο αριθμός αυτός φτάνει εύκολα τις 5 και 10.000 και τότε η υπόθεση βγαίνει εκτός ελέγχου… ενώ μίλησε και για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό.

Ο Στάθης Καννής τόνισε πως δεν μπορεί ο Πύργος να είναι εκείνη η γη που θα σηκώσει αυτό το βάρος και μάλιστα όταν η Ηλεία διαχρονικά δεν έχει ωφεληθεί από τις κυβερνήσεις ενώ μιλώντας για το Επιτάλιο, επισήμανε ότι δεν μπορεί να δεχτεί άλλο βάρος αναφέροντας χαρακτηριστικά τα σκουπίδια, το Ποτόκι και τα εργοστάσια πυρήνα. «Να δεχτούμε λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους αλλά να τους δεχτεί και όλη η Ελλάδα στο ποσοστό που η κυβέρνηση έθεσε, δηλαδή του 1%. Διαφορετικά δεν είμαστε εμείς εκείνη η γη που θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το βάρος. Και γιατί εμείς; Γιατί έχουμε ωφεληθεί από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά; Εμείς θα δεχτούμε αυτό το βάρος όταν έχουμε στερηθεί την επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα με ένα έργο που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια; Όχι Βέβαια! Δεν μπορούμε να τους δεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους!».

Στην ενιαία στάση των επικεφαλής, των βουλευτών και της πλειοψηφίας της κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Γιάννης Αργυρόπουλος ενώ τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι άδικη για την περιοχή μας. «Είμαστε φιλόξενος λαός και πάρα πολλές φορές έχουμε φιλοξενήσει ανθρώπους, συνανθρώπους μας από άλλες περιοχές ακόμα και λαθρομετανάστες. Από κει και πέρα όμως, όπως και ο δήμαρχος είπε δεν μπορεί να δεχτούμε το εργοστάσιο Αιγαίο να εξελιχθεί σε μία αποθήκη ψυχών. Και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί τα συναρμόδια υπουργεία δε συζητούν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις…».

Ο Χάρης Μιχαλακόπουλος επισήμανε ότι «τώρα δεν είναι ώρα να μιλάμε, αλλά είναι ώρα για να δώσουμε μάχη» ενώ κατά τις τοποθετήσεις τους, εκπρόσωποι φορέων όπως ο Χρ. Γιαννικούλης από τον Ιατρικό Σύλλογο τόνισε ότι η φιλοξενία 1500 ατόμων σε 5,5 στρέμματα δημιουργεί σημαντικούς υγειονομικούς κινδύνους, ο Α. Μυλωνόπουλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ζήτησε ενημέρωση για τις λύσεις που έχουν προταθεί ενώ ο κ. Λιατσής από τον Δικηγορικό Σύλλογο σημείωσε ότι εν έτει 2020 δεν μπορούμε να μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης και πως θα πρέπει να διατηρηθεί το 1% και να δημιουργηθούν δομές ανάλογες της Μυρσίνης.

Στη διαβούλευση τοποθετήθηκε και ο πρώην βουλευτής του Σύριζα Δ. Μπαξεναβάκης που μετέφερε την άποψη της Νομαρχιακής Επιτροπής, ενώ σχολίασε ότι τέτοια κέντρα μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να έχουν τόσο για τους έγκλειστους φυλακισμένους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Πρόταση στον Δήμο Πύργου για φιλοξενία 80 μονογονεϊκών οικογενειών από τη Γραμματεία υποδοχής προσφύγων και μεταναστών

Την ίδια ώρα που η τοπική κοινωνία του Δήμου Πύργου συλλέγει υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη δημιουργία hotspot στο Επιτάλιο, η δημοτική αρχή που είναι αντίθετη στην κατασκευή κλειστής δομής αλλά θετική στη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες με βάση το ποσοστό που της αναλογεί, αναμένει την επίσημη πρόταση που της έχει κατατέθηκε προφορικά, από τη Γραμματεία Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών για τη φιλοξενία 80 μονογεϊκών οικογενειών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο, υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση προς τον Δήμο για τη φιλοξενία ανοιχτού τύπου, 80 μονογονεϊκών οικογενειών με χρηματοδότηση για τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα διαχείρισης τοπικά.

«Ως κοινωνία μπορούμε να υποδεχτούμε, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που ήδη φιλοξενούνται στο οικοτροφείο της Αγίας Φιλοθέης από τη Μητρόπολη Ηλείας, μέχρι 300 άτομα. Η πόλη τον αριθμό αυτό μπορεί να τον σηκώσει. Αλλά μιλάμε για γυναίκες και παιδιά, σε χώρους ανθρώπινους, σε «ανοιχτή φύλαξη» και όχι σε «φυλακές». Αναμένουμε την επίσημη πρόταση μέσα στην εβδομάδα, θα την εξετάσουμε και θα συναποφασίσουμε. Υπάρχουν χώροι, έχουν προταθεί κτίρια όπως το παλιό Νοσοκομείο που χρήζει όμως σοβαρών παρεμβάσεων, θα τα εξετάσουμε όλα και θα αποφασίσουμε. Το σίγουρο όμως είναι πως σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε στην εγκατάσταση 1.500 ατόμων σε κλειστή δομή στο Επιτάλιο».

Ανακοίνωση από το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Επιταλίου: «Θα μας βρείτε απέναντί σας…»

Από την Κυβέρνηση περιμέναμε – και περιμένουμε – στήριξη, μέτρα και αποφάσεις για την ανάπτυξη της ευλογημένης περιοχής μας..Έχουμε αεροδρόμιο, έχουμε θάλασσα, έχουμε καρπερή γη, είμαστε δίπλα στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Αντί αυτών μας επιλέγει για να “φιλοξενήσουμε” – άγνωστο για πόσο – μερικές χιλιάδες ανθρώπων από διάφορες χώρες σε έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο και σε μια περιοχή που κατοικείται, καλλιεργείται και υποδέχεται εκατοντάδες επισκεπτών στην παραλία της τα καλοκαίρια.
Που είναι η διαβούλευση, κύριοι; Που είναι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες; Που είναι τα ανταποδοτικά οφέλη; Που είναι οι δεσμεύσεις για το 1% του πληθυσμού;
Μη βιαστούν κάποιοι να μας χαρακτηρίσουν ρατσιστές. Στην λαϊκή συνέλευση εκθέσαμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα. Με εσάς, κύριοι της Κυβέρνησης έχουμε το πρόβλημα. Όχι με τους πρόσφυγες.
Είστε ανοργάνωτοι, απροετοίμαστοι και αφερέγγυοι απέναντι σε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ελλάδας. Και πετάτε το μπαλάκι στις τοπικές κοινωνίες. Βλέπουμε τι γίνεται εδώ και χρόνια στα νησιά μας. Τα έχετε αφήσει έρμαια και τα έχετε καταδικάσει στην ανομία, την εγκατάλειψη και τον μαρασμό.
Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε το ίδιο και στην περιοχή μας.
Θα μας βρείτε απέναντι..!

Το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Επιταλίου

Εξετάστηκε και απορρίφθηκε η Ανδρίτσαινα

-Αυτοψία ένστολου στην περιοχή την περασμένη Παρασκευή με Γιαννόπουλο, Μπαλιούκο και Γεωργακόπουλο

Άμεσα κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση μετά την πρόταση που κατατέθηκε στη σύσκεψη της Πέμπτης στο ΥΠΕΣ για εγκατάσταση μεταναστών στην Ανδρίτσαινα, στον χώρο που προοριζόταν για την κατασκευή των φυλακών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το πρωί της Παρασκευής αφίχθη στην Ανδρίτσαινα ένστολος εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και μετέβη μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Β. Γιαννόπουλο, τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκη Μπαλιούκο, και τον αντιδήμαρχο Ανδρίτσαινας, Μιλτ. Γεωργακόπουλο, για αυτοψία στη συγκεκριμένη έκταση.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, καθώς ο χώρος δεν είναι διαμορφωμένος για να υποδεχθεί κοντέινερ και να φιλοξενήσει μετανάστες και απαιτεί χρονοβόρες εργασίες. Εκτός αυτού, όμως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ενημερώθηκε από τον παριστάμενους αιρετούς για τα νομικά κωλύματα που θα προκύψουν, καθώς η συγκεκριμένη έκταση των 20 στρεμμάτων έχει δωρηθεί από ιδιώτη αποκλειστικά για την κατασκευή φυλακών και δεν επιτρέπεται άλλου είδους χρήση, για τις ακατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και για την αδυναμία υδροδότησης μιας τέτοιας δομής, διότι η παροχή νερού στην Ανδρίτσαινα έχει καθοριστεί με δικαστική απόφαση από το 1987.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος