FOLLOW US: facebook twitter

Δημητσάνα: Από τον Δία στον Παυσανία, ανάμεσα στο νερό και την πέτρα

Ημερομηνία: 13-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ο πετρόκτιστος και ιστορικός οικισμός της Δημητσάνας βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου, μόλις 60χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης. Είναι ένας τόπος μνήμης και παράδοσης, μία μοναδική εμπειρία που δεν μπορεί παρά να μείνει χαραγμένη στην μνήμη όσων την επισκέπτονται.

Η Δημητσάνα βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων και αναδύεται μέσα στο χρόνο, πάνω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τεύθις, σύμφωνα με τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία.

Μπροστά της ρέει το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, που σύμφωνα με παλιές δοξασίες εκεί λούστηκε όταν γεννήθηκε ο θεός Δίας. Από εκεί μπορεί να απολαύσει κάποιος τη θέα της απέραντης πεδιάδας της Μεγαλόπολης και του αρχοντικού Ταΰγετου.

2

Ο οικισμός της ισορροπεί ανάμεσα στο νερό και την πέτρα και αποτελεί ένα ολοζώντανο «μουσείο» για τους επισκέπτες. Πετρόχτισταανακαινισμένα σπίτια με χαμηλές σκεπές από κεραμίδια, πλακόστρωτα φιδωτά καλντερίμια, γεφυράκια και τριγύρω η μυρωδιά από βρεγμένο χώμα, όλες αυτές οι αυθεντικές ιδιαιτερότητες του τόπου, από τη γεωγραφική του θέση μέχρι την αρχιτεκτονική του, συνθέτουν έναν πίνακα-δείγμα ακατέργαστης ελληνικής ομορφιάς.

3

Αν αγαπάτε τις περιπλανήσεις στη Φύση, το φαράγγι του Λούσιου είναι μία επίσκεψη που οφείλετε να κάνετε. Ο ποταμός εκτείνεται για περίπου 23 χλμ και στις όχθες του συχνά διοργανώνονται δραστηριότητες όπως πεζοπορίες, rafting και kayak. Παρότι η πρόσβαση είναι δύσβατη και θα χρειαστείτε τα ανάλογα παπούτσια, πάνω στην απόκρημνη ομορφιά του φαραγγιού έχουν χτιστεί οι μονές Φιλοσόφου και Τίμιου Προδρόμου που χρονολογούνται στα μέσα του 16ου με 17ου αιώνα και αποτελούν αρχιτεκτονικά στολίδια για την περιοχή.

Αν ψάχνετε πώς θα εμπλουτίσετε με αδρεναλίνη το τριήμερο, να θυμάστε πως το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, «Οστρακίνα», μέσα στο καταπράσινο ελατόδασος, βρίσκεται μόλις μισή ώρα μακριά από την περιοχή της Δημητσάνας. Μία ακόμη στάση με τρομερό ενδιαφέρον είναι η Βιβλιοθήκη της περιοχής που στα ράφια της «μετράει» 35.000 τίτλους, ιστορικά αρχεία, σπάνια αντικείμενα και χειρόγραφα. Το Μουσείο Υδροκίνησης που βρίσκεται στο Κεφαλάρι του Αη-Γιάννη, παρέχει στους επισκέπτες μία σύγχρονη οπτικοακουστική ξενάγηση που τους ενημερώνει για τους τρόπους με τους οποίους το νερό στο παρελθόν λειτουργούσε ως πηγή ενέργειας. Τέλος συναντάμε και το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη, έναν χώρο αφιερωμένο στον αγαπημένο Έλληνα συνθέτη.

4

Στο εσωτερικό του οικισμού, μπορείτε να βρείτε γραφικά στέκια για να απολαύσετε ροφήματα που θα σας κρατήσουν ζεστούς, παραδοσιακά γλυκά και τοπικές συνταγές «μπουκιά και συχώριο» ειδικά για τους κρεατοφάγους της παρέας. Για μία πρώτη γνωριμία με τις αρκαδικές γεύσεις προτείνουμε να επισκεφθείτε κάποιο από τα  φιλόξενα ταβερνάκια που βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού.

5

Μέσα στους επόμενους μήνες που το «κρύο» θα δυναμώσει, η Δημητσάνα θα είναι η καλύτερη απόδραση για να «ανασάνετε» καθαρό αέρα από την ασφυκτική πίεση της καθημερινότητας. Είναι το ιδανικό μέρος να «περιπλανηθείτε» στο χρόνο, να «γεμίσετε» τις μπαταρίες σας και να απολαύσετε πραγματικά καλό κρασί και φαγητό με φίλους μπροστά στο τζάκι. Μία περιοχή που δεν μπορεί παρά να σας αφήσει άναυδους από την ομορφιά και τη μεγαλοπρέπειά της.

Πηγή: cnn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος