FOLLOW US: facebook twitter

Ο Δ. Δημητρουλόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Κανένας άνθρωπος χωρίς ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ημερομηνία: 11-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Μία ημέρα που σκοπό έχει να υπενθυμίσει στον κόσμο τον σημαντικότερο αγώνα που καλείται να δώσει η ανθρωπότητα από καταβολής της, τον αγώνα για ίσα δικαιώματα μεταξύ των ανθρώπων απανταχού της Γης. Είναι ευθύνη και του Κράτους αλλά και δική μας να αντιμετωπίζουμε και να μεταχειριζόμαστε κάθε άνθρωπο ως ίσο.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος σχολιάζοντας τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει:

“Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπιζεται σαν μια ακόμη από τις “παγκόσμιες ημέρες” που για διάφορους λόγους εορτάζονται μέσα στο χρόνο.

Αφορμή είναι βεβαίως η επέτειος της υιοθέτησης της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948, αλλά η ημέρα δεν έχει μόνο εορταστικό πρόσημο. Είναι πρωτίστως ημέρα υπενθύμισης της αέναης προσπάθειας που κάθε Πολιτεία, φορέας και άτομο πρέπει να καταβάλει ώστε να διασφαλιζεται ότι κάθε ανθρώπινο πλάσμα δικαιούται να απολαμβάνει τα δικαιώματα που είναι εγγενή στην ανθρώπινη φύση από την ώρα της δημιουργίας της, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τις πολιτικές επιλογές, την εθνική και κοινωνική προέλευση, το σεξουαλικο προσανατολισμό κ.α.

Είναι επίσης ευκαιρία επισήμανσης ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συνυφασμένος με την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά και με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, που δημιουργούν το πλαίσιο εκείνο που είναι αναγκαίο για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτών. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί την αυτονόητη υποχρέωση κάθε κράτους δικαίου, αλλά και την αναγκαία συνθήκη για την ομαλή συμβίωση του καθενός από εμάς με το διπλανό του, όσο κοντά ή μακριά και αν βρίσκεται αυτός. Εν τέλει η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία κάθε ευνομούμενης πολιτείας κρίνεται από το πόσο σπάνια χρειάζεται να γίνεται επίκληση των δικαιωμάτων αυτών και αυτός είναι ο δείκτης της πραγματικής ευημερίας της.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος