FOLLOW US: facebook twitter

Δρ Δημήτρης Νανόπουλος: «Το Σύμπαν υπακούει στους νόμους της Κβαντικής Φυσικής»

Ημερομηνία: 11-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Κοινωνία, Νέα
-Καθήλωσε το κοινό η ομιλία του διακεκριμένου Καθηγητή Δρ. Δημήτρη Νανόπουλου για το Σύμπαν, στην Ιατρική Διημερίδα του Ι.Σ Πύργου-Ολυμπίας

Τον Καθηγητή το τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας A&M, College Station, Δρ. Δημήτρη Νανόπουλο, υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ως κεντρικό ομιλητή, ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου κατά την πρώτη μέρα της Προσυνεδριακής Διημερίδας του 14ου Παμπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σε Πύργο και Ολυμπία.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕ Ηλείας, ο Δρ Δημήτρης Νανόπουλος που ανήκει στην ελίτ των εξαιρετικών επιστημόνων παγκοσμίως μέσα από μια επιστημονική προσέγγιση αναφέρθηκε στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην εξέλιξη, τη δομή, την πολυπλότητα και τη λειτουργία του Σύμπαντος, καθηλώνοντας το κοινό. Όπως τόνισε ζούμε σε ένα σύμπαν το οποίο είναι διαστελλόμενο, που σημαίνει ότι τώρα είναι τόσο μεγάλο και απέραντο όσο μας φαίνεται, επειδή διαστέλλεται επί περίπου 13.7 δις χρόνια, τόσα έχουν περάσει από την γέννησή του και την μεγάλη «έκρηξη» και είναι προφανές ότι αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε προς τα πίσω, πολύ κοντά εκεί όπου εμφανίστηκε το σύμπαν, τότε αυτό που θα διαπιστώσουμε είναι ότι το σύμπαν ήταν μικρότερο από ένα ηλεκτρόνιο, από ένα κουάρκ. Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε ότι το σύμπαν είναι ένα κβαντικό σύμπαν, δηλαδή υπακούει στους νόμους της κβαντικής φυσικής και άρα όλη η εμφάνισή του διέπεται από τους κβαντικούς νόμους, οι οποίοι εμπεριέχουν ξεκάθαρα την έννοια της τυχαιότητας. «Αυτά που ως σήμερα γνωρίζαμε για τους νόμους της Φυσικής δεν ισχύει σήμερα. Η Φυσική που ισχύει είναι η κβαντική Φυσική που λέει ότι δεν μικρόκοσμο δεν μπορείς να υπολογίσεις τη θέση και την ταχύτητα ενός σωματιδίου την ίδια χρονική στιγμή. Ζούμε  σε 10 διαστάσεις, αυτές που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ήταν 4» Ανέφερε ότι το Σύμπαν ξεκίνησε από το μηδέν και εξελίχθηκε στην πορεία του χρόνου και σήμερα η τεχνολογία μπορεί να βρει όπως είπε «ψύλλους στα άχυρα». Μελετώντας το αρχέγονο φως, το 2015 ανακαλύφθηκαν τα βαρυτικά κύματα.  Μίλησε για το  Πολυσύμπαν , που όπως είπε αποτελείται από αναρίθμητα Σύμπαντα, πέραν του γεγονότος της επιταχυνόμενης διεύρυνσης του δικού μας σύμπαντος, για την ακτινοβολία του «big bang» και τι έχει αυτή να μας πει για το σύμπαν ή για την θεωρία των υπερχορδών και την υπερσυμμετρική ύλη αλλά και την ανακάλυψη του σωματιδίου του Higgs που αποτέλεσε χαρακτηριστική ένδειξη ότι υπάρχει και ένα καινούριο υπόστρωμα της ύλης που για πολλά χρόνια τώρα το λέμε «υπερσυμμετρική ύλη».

Την ομιλία του Δρ. Νανόπουλο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων πέραν των υγειονομικών της Ηλείας και άλλων νομών, ο Μητροπολιτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο δήμαρχος Πύργου Τ. Αντωνακόπουλος, καθώς και ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος με τον μουσικοσυνθέτη Ηλίας Ανδριόπουλος, προσδίδοντας και ένα καλλιτεχνικό χρώμα στην επιστημονική αυτήδιημερίδα που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Ολυμπία, με πολλές ομιλίες ιατρών και στρογγυλά τραπέζια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος