FOLLOW US: facebook twitter

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: 4 νέες δομές εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ηλεία – Δημόσιος απολογισμός

Ημερομηνία: 19-06-2019 | Συντάκτης:

Ενόψει των εκλογών θέτουμε στην κρίση των πολιτών τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας στον τομέα που μας ανέθεσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργείο Παιδείας, από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018. Θα ακολουθήσει ένα ακόμα κείμενο για την δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση.

Τον περασμένο Νοέμβρη εγκαινιάσαμε στη Βάρδα το καινούριο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ήταν η τέταρτη δημόσια δομή που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία την τελευταία διετία, μετά τα ΣΔΕ Αμαλιάδας και Ζαχάρως και το Δημόσιο ΙΕΚ Λεχαινών.

Στο διάστημα των δύο περίπου ετών (2016-2018) που, από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, είχαμε την ευθύνη για την εκπαίδευση ενηλίκων, καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για την ανάδειξη και ενίσχυση αυτού του τομέα. Ορισμένες από τις δράσεις που ολοκληρώσαμε είναι οι εξής:

ü   Ιδρύθηκαν σε όλη τη χώρα πολλά νέα Δημόσια ΙΕΚ για τους νέους που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην περιοχή μας λειτουργεί από το 2017 και μάλιστα με πολύ ενδιαφέρουσες ειδικότητες το ΙΕΚ Λεχαινών. Ενώ το 2015 είχαμε στην Ηλεία δύο Δημόσια ΙΕΚ, σήμερα έχουμε τρία.

ü   Καταρτίζονται σταδιακά οδηγοί σπουδών για τις νέες ειδικότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν το 2013, χωρίς όμως τους αντίστοιχους οδηγούς σπουδών! Ήδη έχουν καταρτιστεί μέχρι σήμερα 61 οδηγοί και οι αντίστοιχες τράπεζες ερωτήσεων.

ü   Πραγματοποιήθηκαν το 2017 από τον ΕΟΠΠΕΠ, για πρώτη φορά, εξετάσεις πιστοποίησης για 46 νέες ειδικότητες των ΙΕΚ που καθιερώθηκαν το 2013, καθώς και για όλες τις παλιές. Το 2018 οι εξετάσεις πιστοποίησης αφορούσαν 15 επιπλέον νέες ειδικότητες, συνολικά δηλαδή 61.

ü   Εγκρίθηκαν όλες οι ειδικότητες που πρότειναν τα Δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας και λειτούργησαν όλες όσες συγκέντρωσαν ένα ελάχιστο αριθμό ενδιαφερομένων να φοιτήσουν. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των σπουδαστών που γράφτηκαν στα Δημόσια ΙΕΚ, από 17.000 περίπου το 2016, ξεπέρασε τους 20.000 το 2018.

ü   Ιδρύθηκαν σε όλη τη χώρα πολλά νέα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για τους συμπολίτες μας που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου. Το 2017 ιδρύσαμε ΣΔΕ στην Αμαλιάδα και το 2018 στη Ζαχάρω και στη Βάρδα. Ενώ μέχρι το 2015 είχαμε στην Ηλεία μόνο ένα ΣΔΕ, σήμερα έχουμε τέσσερα που καλύπτουν όλη την έκταση του νομού μας.

ü   Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την έναρξη της νέας φάσης εκπαίδευσης ενηλίκων από τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) των Δήμων. Υπογράψαμε τις Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ Υπουργείου Παιδείας – ΙΝΕΔΙΒΙΜ – Δήμου, με όλους τους Δήμους που ενδιαφέρθηκαν και μάλιστα παρατείναμε αρκετά τη σχετική προθεσμία και βοηθήσαμε όσους Δήμους αντιμετώπισαν δυσκολίες, μεταξύ αυτών και τον Δήμο Ήλιδας.

ü   Ολοκληρώθηκε, μετά από συστηματική προσπάθεια, το νομοθετικό πλαίσιο για την πιστοποίηση διαφόρων κατηγοριών επαγγελματιών, κάτι που οι ενδιαφερόμενοι ανέμεναν επί χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίφημη ΚΥΑ για την πιστοποίηση των επαγγελματιών στον κλάδο της κομμωτικής. Η σχετική διαδικασία πιστοπόιησης μπορεί πλέον να διεξαχθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ το φθινόπωρο.

Όλες αυτές οι δράσεις αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας. Είναι κυρίως άνθρωποι στους οποίους σπάνια πέφτει το φως της δημοσιότητας. Αυτός ο κόσμος βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής μας και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του. Είναι και αυτό μια απόδειξη για τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας για τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης – Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

πρώην υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Εκπαίδευση Ενηλίκων


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος