FOLLOW US: facebook twitter

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Φάρος προσφοράς ο Αντώνης Αντωνακόπουλος»

Ημερομηνία: 20-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική
Τη ζωή και τη δράση του Πυργιώτη παν/μιακού και κομμουνιστή εξήρε από τον Πύργο ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
-«Πυρά» σε Μητσοτάκη για επικίνδυνη εξωτερική πολιτική

Την ισχυρή παρακαταθήκη του Πυργιώτη πανεπιστημιακού και κομμουνιστή Αντώνη Αντωνακόπουλου υπογράμμισε χθες από τον Πύργο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των εγκαινίων της βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου στο ισόγειο των γραφείων του κόμματος.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η εκδήλωση είναι ελάχιστη ένδειξη τιμής και έμπρακτης αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς ενός σπουδαίου Ηλείου κομμουνιστή, επιφανούς και εξέχοντα δημιουργού, μεγάλου επιστήμονα και πανεπιστημιακού δασκάλου, με σπουδές και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, με πλούσιο επιστημονικό – συγγραφικό έργο, και πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Αντωνακόπουλος έβαλε το δικό του κόκκινο λιθαράκι, αφήνοντας ως δωρεά στο ΚΚΕ το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Τάκη Σινόπουλου στον Πύργο.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη ζωή και στη δράση του Αντώνη Αντωνακόπουλου, εγκωμιάζοντας την επαναστατική του γνώση, την επιστημονική και κοινωνική του σκέψη, τη συνειδητή επιλογή του να συστρατευθεί στους αγώνες της εργατικής τάξης, καθώς και στις διώξεις που αντιμετώπισε.

«Η ζωή και η δράση του συντρόφου Αντώνη Αντωνακόπουλου είναι ένας φάρος κι ένα μέτρο σύγκρισης. Μια ώθηση κι ένα ερέθισμα για ποιοτική άνοδο. Μια πρόταση για την καθημερινή κοινωνική λειτουργία του ανθρώπου, για την οργάνωση μιας άλλης κοινωνίας.Πιστεύουμε ότι η δημιουργία και λειτουργία στη γενέτειρα πόλη του, στον Πύργο, βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου, που περιλαμβάνει την πλούσια βιβλιοθήκη του θα αποτελέσει σημαντικό τόπο συγκέντρωσης κυρίως για τις νεότερες γενιές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Κριτική σε Μητσοτάκη για επικίνδυνη εξωτερική πολιτική

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο γ.γ. του ΚΚΕ στηλίτευσε την κυβερνητική εξωτερική πολιτική με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την Τουρκία και τη Λιβύη, λέγοντας έχει χρεοκοπήσει το διαχρονικό δόγμα όλων των κυβερνήσεων ότι «όσο η Ελλάδα είναι το καλό παιδί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ τόσο εξασφαλίζει τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», σημειώνοντας ότι στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ οι Αμερικάνοι σφύριξαν αδιάφορα μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Η συμφωνία με τις ΗΠΑ μετατρέπει τη χώρα σε στρατιωτικό ορμητήριο των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ και την καθιστά “μαγνήτη” επιθέσεων σε μια περιοχή όπου κοντράρονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά, μονοπωλιακά συμφέροντα για το ποιος θα εκμεταλλευτεί τον πλούτο της.Σε αυτήν την κόντρα, παίρνουν μέρος οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Κίνα, τα συμφέροντα των οποίων, συχνά συγκρούονται μεταξύ τους αλλά και η αστική τάξη της χώρας μας, η αστική τάξη της Τουρκίας που διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και μερίδιο στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας χαρακτηρίζοντας ψεύτικο και επικίνδυνο το δίλημμα  «συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή».

«Η συνεκμετάλλευση και ο επώδυνος συμβιβασμός δεν αποτρέπουν τη σύγκρουση, η οποία θα επανέλθει δριμύτερη. Γιατί τη συνεκμετάλλευση δεν θα την κάνουν οι λαοί και για το δικό τους όφελος, αλλά τα μονοπώλια, οι “καρχαρίες” της καπιταλιστικής οικονομίας, σε βάρος των λαών. Αυτή η “συνεκμετάλλευση” πάντα θα αφήνει και μια “αγέλη” εταιριών ανικανοποίητη, που με την πρώτη ευκαιρία θα οδηγήσει τα πράγματα σε νέο μακελειό.Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων όσο η χώρα είναι μέσα στη “στρούγκα” του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», τόνισε και καυτηρίασε την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει στρατό στη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη, «ανεβάζοντας κατακόρυφα τους κινδύνους για τα παιδιά του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, ο γ.γ του ΚΚΕ άσκησε κριτική στο σημερινό οικονομικό σύστημα, επισημαίνοντας πως ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος και πως είναι ανάγκη να οργανωθεί ο λαός για να αποκρούσει τον ακρωτηριασμό των εργατικών δικαιωμάτων και να απαιτήσει δουλειά με δικαιώματα, να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτισμό και αθλητισμό.

Tην εκδήλωση προλόγισε ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, Γ. Τεφάνης, ενώ  η Χριστίνα Κορδονούρη απήγγειλε ποίημα του Μπρέχτ.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, Ν. Κυριαζής, ο αντιδήμαρχος Πύργου Γ. Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Ιατρ. Συλλόγου, Ν. Κατσαρός, κ.ά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος