FOLLOW US: facebook twitter

«Δημιουργικές ατέλειες» από ξύλο, μέταλλο και φως

Ημερομηνία: 02-08-2023 | Συντάκτης:

– Έκθεση χειροποίητων φωτιστικών του Ηλείου εικαστικού καλλιτέχνη Χρήστου Χριστόπουλου στον Κακόβατο

– Στον «Ασφένδαμο» 3 και 4 Αυγούστου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Σε ένα μοναδικό χώρο όπου τα ελαιόδεντρα αγκαλιάζουν τις πετρόκτιστες κατοικίες, όπου η παρουσία του γέρικου Ασφένδαμου είναι κάτι περισσότερο από επιβλητική, οι «Δημιουργικές ατέλειες» στήνουν αέναο χορό κάτω από τη σκιά του! Οι «Δημιουργικές ατέλειες» από ξύλο, μέταλλο και φως, είναι ο τίτλος της Εικαστικής έκθεσης του Ζαχαραίου- γεννημένου στην Καλίδονα- εικαστικού καλλιτέχνη Χρήστου Χριστόπουλου, μια έκθεση που εγκαινιάζεται και ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 3 Αυγούστου, ώρα 20.00 και θα έχει διάρκεια μέχρι την Παρασκευή 4 Αυγούστου στον υπέροχο χώρο του καφέ μπαρ «Ασφένδαμος» στον Κακόβατο με ώρες επίσκεψης για το κοινό από τις 20.00 έως τις 24.00. Τα δροσερά Cocktails αλλά και οι μοναδικές γεύσεις από το Grill Bar του Asfendamos γύρω από την πισίνα, είναι μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες της Έκθεσης.

Ο Χρήστος Χριστόπουλος, παρουσιάζει στην έκθεσή του ιδιαίτερα μοναδικά χειροποίητα φωτιστικά που δημιουργεί από παλαιά ξύλα συνδυαζομενα με διαβρωμένα μεταλλικά στοιχεία. Έτσι, το Φως έρχεται να αναδείξει διακριτικά την συνομιλία τους ως άλλοτε χρηστικά αντικείμενα.

Η έκθεση, προτείνει τη δημιουργική επανάχρηση (upcycling art) ως τρόπο τέχνης και διεύρυνσης της αντίληψης της και όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης μας λέει μιλώντας στην Πρωινή, είναι οπαδός της επανάχρησης υλικών και αντικειμένων που στο παρελθόν είχαν τη δική τους ιστορία και χρήση στην καθημερινότητά μας. Ο Χρήστος Χριστόπουλος πραγματοποιεί μια διαρκή αναζήτηση ώστε να γεννηθεί κάτι νέο μέσα από το παλιό στο οποίο ο χρόνος έχει αφήσει τα ίχνη του με έμφαση στην φυσική παλαίωση ξύλων και μετάλλων. συνδυάζει τα ασύμμετρα υλικά από τη φύση ( πέτρες, ξύλα, αλύκτυπα κλπ) με χρησιμοποιούμενα αντικείμενα της ανθρώπινης δρστηριότητα και καθημερινότητας, δημιουργώντας νέες χρηστικές διακοσμητικές φόρμες αλλά και γλυπτικές μορφές.

«Κάθε αντικείμενο- αναφέρει- δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία, ακόμα και εκείνο που βρίσκουμε στο δρόμο και θεωρούμε ότι είναι άχρηστο, γιατί τα πάντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Εγώ λοιπόν παίρνω αυτά τα υλικά όπως ξύλα από πόρτες, κασώματα παλιών σπιτιών , από δόλιες παλιών ξύλινων δρύινων βαρελιών, και τα συνδυάζω με μεταλλικά στοιχεία δίνοντάς τους μια νέα σύγχρονη μορφή. Την δεύτερη δηλαδή ευκαιρία για την επανάχρησή τους. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, είναι οι ‘Δημιουργικές ατέλειες» με τα φωτιστικά δαπέδου που θα παρουσιάσω στην έκθεσή μου στον «Ασφάνδαμο» στον Κακόβατο.

Παράλληλα, στην εικαστική του έκθεση στον Κακόβατο ο Χρήστος Χριστόπουλος εκτός από από τα χειροποίητα φωτιστικά του , έχει δημιουργήσει και θα παρουσιάσει και μια νέα σειρά από παλαιά λυχνάρια που ναι μεν διατηρούν τη φυσική τους χρήση με το λάδι και το φυτίλι, τα οποία όμως μέρη τους είναι αποσπώμενα και μετατρέπονται σε κηροπήγια με κεριά.

Ο Χρήστος Χριστόπουλος ως εικαστικός καλλιτέχνη, άρχισε να ασχολείται με την τέχνη της επανάχρησης των υλικών σχεδόν από τα 20 του χρόνια, έχει συμμετάσχει και παρουσιάσει τα γλυπτά του σε εννέα ως τώρα ατομικές εκθέσεις και αρκετές ομαδικές στην Αθήνα από το 2017 έως το 2022, ενώ όπως και ο ίδιος λέει εικαστική του αφετηρία ήταν η Πολιτιστική γωνιά στους Κρουνούς της Ηλείας, όπου είχε κάνει και την πρώτη του ατομική έκθεση τα στην Ηλεία το 2017. Στον ίδιο χώρο στον Κακόβατο, έχει πραγματοποιήσει ξανά ανάλογη εικαστική έκθεση με γλυπτά του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

giannopoulos

This will close in 0 seconds