FOLLOW US: facebook twitter

Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου στην οικία Γεωργίου Σισίνη!

Ημερομηνία: 31-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός
Απόφαση του δήμου Πηνειού και της Οικονομικής Επιτροπής για υποβολή χρηματοδότησης στο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

Να αξιοποιήσει τις δράσεις χρηματοδότησης του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για Την Τοπική Αυτοδιοίκηση  «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, αποφάσισε ο δήμος Πηνειού, στοχεύοντας στην δημιουργία Πρωτότυπου Ψηφιακού Μουσείου στην Οικία Σισίνη που θα φιλοξενήσει την μεγάλη ιστορία του δήμου Πηνειού κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.  Ο δήμος Πηνειού είναι γνωστό ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση με πρωτεργάτη τον οπλαρχηγό και φίλο του Κολοκοτρώνη,  Γέωργιο Σισίνη. Μάλιστα στη Γαστούνη, στο σπίτι της οικογένειας Σισίνη έχει αναπαλαιωθεί και σήμερα βρίσκονται εκεί το γραφείο του δημάρχου Πηνειού και κάποιες υπηρεσίες του δήμου.  Γενικά η  ιστορία της Γαστούνης είναι δεμένη με την μεγάλη οικογένεια των Σισιναίων που διαδραμάτισαν πρωταρχικό ρόλο στα κοινά της περιοχής από το 1700 και στην εξέλιξη του 1821.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Πηνειού, αποφάσισε λοιπόν, να εγκρίνει την υποβολή σχετικής πρότασης  χρηματοδότησης στο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, στον άξονα προτεραιότητας: ««Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021», όπου χρηματοδοτούνται  ανάλογα έργα ψηφιοποίησης, με στόχο την δημιουργία Πρωτότυπου Ψηφιακού Μουσείου στην οικία Σισίνη.

Η  συγκεκριμένη πρόσκληση  του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ,  έχει σαν σκοπό της την ανάδειξη του ιστορικού έπους, μέσω έργων και δράσεων, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την αξιοποίηση των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των τεκμηρίων της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας του 1821. Στο πλαίσιο των δράσεων  αυτών, υλοποιούνται έργα επιστημονικής τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς για την παραγωγή ψηφιακών εικονικών εκθέσεων που θα απαρτίζονται από πολιτιστικά αντικείμενα που θα ανήκουν σε διαφορετικά μουσεία ή χώρους και θα διατίθενται είτε μέσω του διαδικτύου είτε με τη μορφή ηλεκτρονικών εκδόσεων. Επίσης, προβλέπεται η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους χώρους που συνδέονται με την ελληνική επανάσταση και αξιοποίηση του διαδικτύου και της τεχνολογίας για την προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα μέσω πολυγλωσσικών εφαρμογών, με εικονικές πολιτιστικές διαδρομές στο διαδίκτυο.

Με τα παραπάνω δεδομένα προχωρά πλέον ο δήμος Πηνειού, όπου μάλιστα με άλλη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ορίστηκαν τα  μέλη Επιτροπής Διερεύνησης Τιμών για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, που εφόσον εγκριθεί και υλοποιηθεί θα συμβάλλει στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, συμβάλλοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας  της περιοχής.

Να σημειώσουμε ότι μέσω του συγκεκριμένου άξονα του ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ έχει  ήδη ενταχθεί η χρηματοδότηση της δημιουργίας Ψηφιακού Ιστορικού Μουσείου Δήμου Δίου-Ολύμπου για την Επανάσταση του Ολύμπου του 1878, ύψους 270.000 ευρώ και μεταξύ άλλων έχουν  ήδη  υποβληθεί δύο προτάσεις για Ψηφιακή Ξενάγηση από τον δήμο Δελφών σε δύο δημοτικά μουσεία και από τον δήμο Τρίπολης Το ψηφιακό Μουσείο Αγώνα στο Πετροπούλειο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος