FOLLOW US: facebook twitter

Δημιουργία Δικτύου Αειφόρου Σχολείου στην Ηλεία

Ημερομηνία: 25-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

spetses-summer-schoola4

Την πρόταση κατέθεσαν εκπαιδευτικοί του νομού που συμμετείχαν στο Θερινό Παν/μιο στις Σπέτσες

Στις Σπέτσες βρέθηκαν εκπαιδευτικοί από την Ηλεία, συμμετέχοντας στις εργασίες του Θερινού Παν/μίου με θέμα το Αειφόρο σχολείο το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών.

spetses-summer-schoola1

Το Πρόγραμμα Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν  από την Ηλεία οι εκπαιδευτικοί: Καραγγελή Κυριακή – Μαρία, Οικονόμου Δημήτριος, Τσαβλή Δώρα, Παναγιωτοπούλου Μυρτώ και Καραγγελή Δήμητρα.

spetses-summer-schoola3

Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, σε εργαζόμενους σε φορείς που ασχολούνται με την αειφορία, σε φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του.

spetses-summer-schoola6

Το σεμινάριο στηρίχθηκε  στη φιλοσοφία του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας Πρόγραμμα  «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε»,  σύμφωνα με την οποία:

  • Η αειφορία στο σχολείο συνδέεται με την αειφορία στους φυσικούς πόρους, στις σχέσεις των ανθρώπων και στην ίδια την παραγωγή και μετάδοση της γνώσης.
  • Το Αειφόρο Σχολείο εμπλέκει όλα τα μέλη του (εκπαιδευτικούς, διοίκηση, μαθητές, γονείς και τοπική κοινότητα) και χαράζει στρατηγικές για τη μάθηση, την αγωγή, τον πολιτισμό και την αειφορία με τρόπο που να τη ζει στην καθημερινότητά  του.
  • Το Αειφόρο Σχολείο ενοποιεί και εντάσσει στην καθημερινότητά του όλες τις δράσεις του (ευέλικτη ζώνη, βιωματικές δράσεις, ερευνητικές εργασίες προγράμματα στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων κ.ά.)

spetses-summer-schoola5

Έγινε πρόταση δημιουργίας Δικτύου Αειφόρου Σχολείου στην Ηλεία!

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από την Ηλεία πρότειναν τη δημιουργία τοπικού δικτύου αειφόρου σχολείου στον νομό μας σε συνεργασία με το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου με εθελοντές εκπαιδευτικούς.

Το Τοπικό Δίκτυο θα έχει κύριο στόχο τον συντονισμό και την υποστήριξη των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Ηλείας, τα οποία επιθυμούν να  μετασχηματιστούν σε αειφόρα με τη μεθοδολογία της ολιστικής σχολικής προσέγγισης (wholeschoolapproach) και την επεξεργασία των 8 πυλώνων εισόδου:

  1. Δημοκρατία – συμμετοχή
  2. Προαγωγή της μάθησης
  3. Προαγωγή των τεχνών και του πολιτισμού
  4. Αειφορικό κτίριο και αυλή
  5. Εξοικονόμηση ενέργειας και βιώσιμες μετακινήσεις
  6. Εξοικονόμηση φυσικών πόρων
  7. Προαγωγή της Υγείας
  8. Από την τοπική στην παγκόσμια κλίμακα.

spetses-summer-schoola2

Οραματικά, το Σχολείο ως Αειφόρο προάγει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλλιεργεί πνεύμα ομαδικό, προωθεί διαδικασίες συνεργασίας, δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι με τα κοινά και τη διαχείρισή τους. Το Σχολείο ως Αειφόρο διαμορφώνει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες μέσα από βιωματικές μεθόδους μάθησης, που τους ενεργοποιούν στην κατάκτηση της γνώσης. Το Σχολείο ως Αειφόρο δίνει τη δυνατότητα σε όλους να νοιάζονται και να παρεμβαίνουν στο χώρο τους ενεργητικά διαμορφώνοντας οι ίδιοι τα παιδαγωγικά κριτήρια. Κατ’ επέκταση τα Αειφόρα Σχολεία λειτουργούν ως ζωντανές κοινότητες μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες όλων των εμπλεκόμενων μελών τους: της διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων, της τοπικής κοινότητας.

Το Αειφόρο Σχολείο θέτει τα θεμέλιά του στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, προάγει την Υγεία, τον Πολιτισμό και την προστασία του Περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, για να προχωρήσει πέρα από αυτά σε μια ολιστική προσέγγιση των δράσεών του. Στα πλαίσια του Τοπικού Δικτύου θα αναπτυχθούν διασχολικές συνεργασίες και άνοιγμα στην τοπική κοινωνία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος