FOLLOW US: facebook twitter

Δήμαρχος και Ζαχάρω σε «κλοιό» λόγω… Κυπαρισσιακού!

Ημερομηνία: 23-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
Οι συντελεστές της Ειδικής Περ/λλοντικής Μελέτης κατηγορούν τον δήμαρχο Κ.Αλεξανδρόπουλο για συκοφαντική δυσφήμηση και το υπουργείο Περ/λλοντος του ζητά να περιορίσει τον τουρισμό
-«Αρνούνται να μου χορηγήσουν τη Μελέτη για να αποδείξω την εγκυρότητα των ισχυρισμών μου και ταυτόχρονα μου στέλνουν γενικές κι αόριστες οδηγίες για λήψη  μέτρων», δηλώνει στην Πρωινή ο κ.Αλεξανδρόπουλος

Αντιμέτωπος με δικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα είναι ο δήμος Ζαχάρως λόγω του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό, καθώς η εξειδίκευση των διατάξεών του και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στην οποία βασίστηκε, προκάλεσαν… μηνύσεις και ασαφείς κρατικές ντιρεκτίβες!

Ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος,  θα βρεθεί  στις 29 Ιουλίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αντιμέτωπος με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης, ύστερα από σχετική μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον του από τους συντελεστές της εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, στην οποία βασίστηκε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Η μήνυση υποβλήθηκε εξαιτίας των δηλώσεων που έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια ο κ. Αλεξανδρόπουλος σχετικά με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν μέχρι να καταλήξουμε στην υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος το 2018.

Με δήλωσή του στην «Πρωινή», ο δήμαρχος Ζαχάρως εξέφρασε εκ νέου τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν του έχει χορηγηθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και κάθε σχετικό έγγραφο, προκειμένου να μπορέσει να αποδείξει την εγκυρότητα των ισχυρισμών του ενώπιον των δικαστών.

«Όλα αυτά που έχω πει τα τελευταία χρόνια, δεν είναι αυθαίρετοι ισχυρισμοί, αλλά είναι όσα λέει το δασαρχείο Ολυμπίας, όσα έχει αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας με την προηγούμενη σύνθεσή του, όσα λέει το ΕΛΚΕΘΕ και όλοι οι κρατικοί φορείς. Δεχθήκαμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή είπαμε ότι στην ΕΠΜ δεν αναφέρονται με σαφήνεια τα σημεία στα οποία εντοπίζονται τα προστατευόμενα είδη, τα οικοσυστήματα κλπ. Αυτό που ζητάμε, πριν από την εκδίκαση, είναι να μας χορηγηθεί η νομίμως επικυρωμένη και παραληφθείσα ΕΠΜ από την αρμόδια επιτροπή, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο, για να τα παρουσιάσουμε στο δικαστήριο και να αποδείξουμε την ορθότητα των ισχυρισμών μας, ώστε η δικαιοσύνη να έχει όλα τα δεδομένα και να εκφέρει ορθή κρίση. Εδώ και χρόνια με υπεκφυγές, τόσο η ΕΤΑΔ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μας δίνουν την ΕΠΜ, πάνω στην οποία έχει βασιστεί στο 100% το Προεδρικό Διάταγμα», σχολίασε ο κ. ΑΛεξανδρόπουλος.

«Περιορίστε τον τουρισμό στη Ζαχάρω»

Εκτός όμως από το δικαστήριο, ο δήμος Ζαχάρως, όπως και ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, έλαβε έγγραφη οδηγία από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη λήψη «μέτρων μετριασμού» κατά την τουριστική περίοδο, προκειμένου να προστατευτούν οι caretta caretta του Κυπαρισσιακού.

«Παρακαλούμε για την άμεση λήψη από τις υπηρεσίες σας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, όλων των αναγκαίων μέτρων μετριασμού της τουριστικής πίεσης της καλοκαιρινής περιόδου για την προστασία των θαλάσσιων χελώνων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα», αναφέρει το έγγραφο και παράλληλα επισημαίνει ότι σχετική υπόδειξη απηύθυνε στη χώρα μας η Γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο του ανοικτού φακέλου/καταγγελίας που εκκρεμεί κατά της Ελλάδας, με θέμα τις απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες στις θίνες Κυπαρισσίας».

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον γενικό και αόριστο χαρακτήρα μέτρων που του ζητά το υπουργείο να λάβει, τονίζοντας ότι πρέπει να του δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες.

«Η οδηγία για μέτρα περιορισμού της τουριστικής πίεσης είναι ασαφής. Εμείς ζητάμε να μας πουν με σαφήνεια σε ποια σημεία υπάρχει πρόβλημα και τι είδους μέτρα πρέπει να λάβουμε. Δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης. Επιπλέον, ζητάμε να μας δώσουν το επίσημο ντοκουμέντο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, όπως το παρέλαβε ο αρμόδιος φορέας…», δήλωσε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, προσθέτοντας ότι η επίμονη άρνηση στο αίτημά του δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τη διαφάνεια των διαδικασιών, και επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη Ζαχάρω, να του ζητούν να υποθηκεύσει την ανάπτυξη της περιοχής και το μέλλον των δημοτών.

«Όλα υπό το πρίσμα της διαφάνειας…» σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος