FOLLOW US: facebook twitter

Δήλωση Μ. Κατρίνη για τη συμπλήρωση 24 ετών από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ: «Οι παρακαταθήκες του Ανδρέα παραμένουν ισχυρές»

Ημερομηνία: 23-06-2020 | Συντάκτης:

Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικά 11 χρόνια (1981-89 και 1993-95), Ανδρέας Παπανδρέου. Παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια, η πολιτική του πορεία εξακολουθεί να είναι αγαπημένο θέμα έντονων πολιτικών συζητήσεων, ενώ εσχάτως η πολιτική και ιδεολογική του παρακαταθήκη έχει αποκτήσει αρκετούς διεκδικητές!

Η δημοφιλία του υπήρξε ανέκαθεν υψηλή στην Ηλεία, εξού και η σχετική ονοματοδοσία στο νομαρχιακό Νοσοκομείο και η επί δεκαετίες εκλογική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στον νομό.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 24 ετών, ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, με δήλωσή του στην «Πρωινή» αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, στα πολιτικά του επιτεύγματα και στη «βαριά» του κληρονομιά, αφήνοντας αιχμές προς όσους επιχειρούν είτε να τον απαξιώσουν είτε να τον αντιγράψουν!

«24 χρόνια μετά ο Ανδρέας Παπανδρέου εξακολουθεί να αποτελεί ένα μυθολογικό πρόσωπο για τη δημοκρατική παράταξη. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε ένα λαϊκό και δημοκρατικό κίνημα, όχι απλά αλλάζοντας την ιστορία του τόπου,  αλλά γράφοντας ο ίδιος την ιστορία της Ελλάδας. Είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τη δημοκρατική παράταξη και την ξεχασμένη και περιθωριοποιημένη Ελλάδα στην εξουσία.

3-septemvri

Έδωσε υπόσταση και υπερηφάνεια σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, συνδέθηκε άρρηκτα με τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που έλαβαν χώρα. Ταύτισε τη δημοκρατική παράταξη με την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, ύψωσε το ανάστημα του στους ισχυρούς του κόσμου. Η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου είχε τη δική της ισχυρή φωνή, διεκδικούσε δυναμικά και υπερασπιζόταν αταλάντευτα τα εθνικά συμφέροντα.

Οι παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου παραμένουν ισχυρές, συγκινούν ακόμα και σήμερα κάθε δημοκρατικό πολίτη. Οι ρίζες του Κινήματος Αλλαγής βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την ενορχηστρωμένη προσπάθεια απαξίωσης και κατασυκοφάντησής του, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει τον Ανδρέα στη μνήμη της και στην καρδιά της. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν αντιγράφεται, υπήρξε μοναδικός σε όλα του. Άνθρωπος με τεράστιο μορφωτικό εκτόπισμα, στρατηγική και αναλυτική σκέψη αλλά κυρίως με μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τον απλό πολίτη. Πήρε από το χέρι μια Ελλάδα που ήταν στο περιθώριο, έδωσε ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο στη λέξη Αλλαγή. Εξέφρασε όσο κανείς το αίτημα για Αλλαγή. Ένα αίτημα που αναδύεται ξανά στις μέρες μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος