FOLLOW US: facebook twitter

Δήλωση Αυγερινοπούλου για την επέκταση των ναυτικών μιλίων από έξι σε δώδεκα στο Ιόνιο 

Ημερομηνία: 19-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με αφορμή την ιστορική ανακήρυξη της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της Ελλάδας σε δώδεκα (12) μίλια, καθώς και την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, προέβην στην κάτωθι δήλωση:

«Μεγάλη στιγμή για το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί η υιοθέτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων από το βορειότερο σημείο του Ιονίου μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας επεκτείνεται κατά 13.000 τ. χ. η εδαφική κυριαρχία της χώρας μας, και μάλιστα για πρώτη φορά μετά το 1947.  Ασκούμε το αναφαίρετο και απαράγραπτο δικαίωμα της χώρας μας, όπως αυτό απορρέει από το άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και από το εθιμικό δίκαιο, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Επιφυλασσόμεθα και για την επέκταση των ναυτικών μας μιλίων νοτίως και ανατολικώς, στόχο προς τον οποίο εργαζόμαστε.

Μέσα στο πλαίσιο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας η Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την γείτονα χώρα Τουρκία, ώστε να διευθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της. Μεταβαίνουμε σε αυτές τις συζητήσεις έχοντας πλήρη γνώση και βεβαιότητα για τα απαράγραπτα δικαιώματα της χώρας μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ελπίζουμε ότι και η Τουρκία θα αποδεχτεί επιτέλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν παγκόσμια και προχωρήσουμε σε ειρηνική διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος