FOLLOW US: facebook twitter

Δηλώσεις του Β. Γιαννόπουλου στην συνάντηση με τον Πρύτανη του Παν. Πατρών

Ημερομηνία: 05-03-2021 | Συντάκτης:

Τη θέση της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με την τύχη των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών – η οποία έχει εκφραστεί ομόφωνα και από το Περιφερειακό Συμβούλιο – παρουσίασε, εκ νέου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, μαζί με τον πρόεδρο του Περιφ. Συμβουλίου, Τάκη Παπαδόπουλο, οι οποίοι συμμετείχαν στην συνάντηση των αιρετών της Ηλείας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα.

Ο κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στην συνάφεια και την άμεση διασύνδεση των τμημάτων με τα χαρακτηριστικά της Ηλείας και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που αυτά προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και οικονομία, εκφράζοντας τη θλίψη του που «…ένας ολόκληρος νομός, δια των εκπροσώπων του, καταβάλει τόσο μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να πείσει την Πρυτανεία, τη Σύγκλητο, το Υπουργείο και γενικά το κεντρικό κράτος, για όλα τα παραπάνω, για το ποια είναι η Ηλεία, ποιο το πολιτιστικό της απόθεμα και για το τι μπορεί να προσφέρει στους φοιτούντες και στην ακαδημαϊκή κοινότητα».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε «…δεν έχει καμία απολύτως αξία να μπούμε στη διαδικασία να πούμε τι έγινε πριν 8-10 χρόνια, τι έγινε με το Σχέδιο Αθηνά ή με τον Νόμο Γαβρόγλου, να μετρήσουμε λάθη, παραλήψεις, αστοχίες και όσα έγιναν και ανήκουν στο παρελθόν. Το θέμα είναι, τι κάνουμε τώρα, με αυτά τα δεδομένα. Θέλω, κε Πρύτανη, φεύγοντας από εδώ να μας έχετε δώσει μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση, για το ποιες είναι οι σκέψεις της Πρυτανικής Αρχής σχετικά με την τύχη αυτών των τμημάτων. Έχουν εξεταστεί άλλες λύσεις, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και πως μπορούμε να τα ενισχύσουμε, ή απλά συντάσσεστε πίσω από την εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, ότι η μόνη λύση είναι η κατάργησή τους, με το άστοχο, κατ’ εμέ, επιχείρημα, της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασής τους από την έδρα;». Παράλληλα εξήγησε πως ο ίδιος κατανοεί ότι δεν είναι εφικτό κάθε πόλη να έχει και ένα Πανεπιστημιακό τμήμα, ωστόσο, σημείωσε ότι η εξακτίνωση των σχολών, την οποία ευαγγελίζεται το Πανεπιστήμιο, δεν είναι απλά «μόδα» ή απαίτηση των καιρών και κάθε δημάρχου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά Περιφερειακά Τμήματα με μακρά παράδοση και σημαντική ακαδημαϊκή προσφορά, και έφερε ως παράδειγμα τη Νομική Σχολή της Κομοτηνής, από την οποία αποφοίτησε ο ίδιος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γιαννόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα και τον φόβο συνάμα, πως, ούτε η Πρυτανική Αρχή και ενδεχομένως ούτε αι το αρμόδιο Υπουργείο έχουν αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει πιθανή απόφαση κατάργησης των τμημάτων, κι ότι δεν έχουν κατανοήσει την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων, αλλά ούτε και το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η απώλειά τους από την Ηλεία. Άλλωστε, το γεγονός αυτό αποδεικνύει η σύσσωμη παρουσία των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β΄ βαθμού) αλλά και των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού, με κοινή εκπεφρασμένη βούληση, θέση και άποψη υπέρ της παραμονής και ενίσχυσης των τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος