FOLLOW US: facebook twitter

Δικηγόροι κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ημερομηνία: 28-04-2022 | Συντάκτης:

Σε ημερίδα της Ολομέλειας θα συμμετέχει σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας

  • “Θα διερευνήσουμε τη νομιμότητα της ρήτρας και των ποσών που επιβάλλονται στους καταναλωτές” δήλωσε ο πρ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημ. Δημητρουλόπουλος

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Με τις διακοπές ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς να ξεκινούν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εξόφληση τους καθώς καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, πολλές φορές πολύ παραπάνω ακόμα και από έναν μέσο μηνιαίο μισθό, οι “φωνές” για την ρήτρα αναπροσαρμογής πληθαίνουν ενώ ήδη προετοιμάζονται και συντονισμένες προσφυγές και εξώδικα διαμαρτυριών.

Σήμερα το απόγευμα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, θα συμμετέχει στην διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Ρήτρες αναπροσαρμογής σε συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας: Τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητα τους ή μη με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών” που διοργανώνει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Όπως τόνισε μιλώντας στην “Πρωινή” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και σίγουρα θα ασχοληθούν με αυτό. “Ήδη έχουμε πάρει απόφαση, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, να ασχοληθούμε με το ζήτημα αυτό και διερευνήσουμε τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής και των ποσών που επιβάλλονται με βάση αυτή στους καταναλωτές. Αύριο (σ.σ. σήμερα) για το σκοπό αυτό διοργανώνεται διαδικτυακή ημερίδα και ακολούθως θα δοθούν από τους Δικηγορικούς Συλλόγους οδηγίες στους πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν νομικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα διαμορφωθεί δηλαδή η γραμμή και στη συνέχεια θα δοθούν οδηγίες”.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρης Βερβεσός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, χαρακτήρισε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνοντας ότι η εισαγωγή της (ρήτρας) έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών και έκανε γνωστούς τους λόγους που οι δικηγόροι αποφάσισαν να παρέμβουν νομικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βερβεσός και στο γεγονός που η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε Οδηγία της Ε.Ε. που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Υπογράμμισε μάλιστα πως η κοινοτική Οδηγία διαφοροποιεί τελείως το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι εταιρείες παροχής ρεύματος σε σχέση με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση του 2013.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος