FOLLOW US: facebook twitter

Δικαίωση για το Δήμο Ζαχάρως

Ημερομηνία: 10-02-2023 | Συντάκτης:

Αθώωσε το Ε’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στη συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου 2023, τον Δήμαρχο Ζαχάρως, Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο, τους δημοτικούς συμβούλους Φ. Αλεξανδρόπουλο, Δ. Κλημαντίρη, την πρόεδρο της κοιν. Σχίνων Στ. Καπετοπούλου και το δημότη Γ. Κατσικαρώνη που είχαν μηνυθεί από τον συντάκτη της «Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης προστατευόμενης περιοχής Natura, GR 2330005 – Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά, Κακόβατος».

Συγκεκριμένα είχαν καταγγείλει ότι: «η Ε.Π.Μ. είναι ανυπόγραφη και ασφράγιστη από τους αρμόδιους για την επίβλεψη και την παραλαβή της, ενώ η Τεχνική Έκθεση και πολλά σχέδια δεν υπογράφονται ούτε καν από τον μελετητή και ότι αυτές οι ουσιώδεις και κατά συρροή παραλείψεις, συνιστούν καταφανή παράβαση του Ν. 3316/2005 ‘περί Δημοσίων Συμβάσεων Εκπόνησης Μελετών’ και της Απόφασης 69269/5387/ΦΕΚ 678Β του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθιστώντας την Ε.Π.Μ. άκυρη, παράνομη και διαβλητή […]».

Το Δικαστήριο δέχτηκε πως η καταγγελία του Δημάρχου και των τεσσάρων συγκατηγορούμενών του δεν ήταν ψευδής ούτε έγινε από δόλο ή βαριά αμέλεια ούτε ότι παραμόρφωσαν δολίως τα πράγματα. Αναγνώρισε, επίσης, το άμεσο και ειδικό ενδιαφέρον που είχαν οι αθωωθέντες ως θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, να καταγγείλουν την Ε.Π.Μ. σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε ένα Προεδρικό Διάταγμα που συνιστά εγκληματική ενέργεια, με θύματα τις δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής του Δήμου Ζαχάρως και ολόκληρης της Νότιας Ηλείας στο διηνεκές.

Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κ. Αλεξανδρόπουλος, δήλωσε ότι η αθώωση των εκπροσώπων του Δήμου συνιστά σπουδαία νίκη του δίκιου των Πολιτών ενάντια στην κατάφωρη παραβατικότητα που πηγάζει από τη «βαθιά και γκρίζα γραφειοκρατία». «Μετά από αυτή την εξέλιξη, οποιαδήποτε απόφαση ή ενέργεια που σχετίζεται με τα ανυπόστατα σχέδια της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης δεν είναι έγκυρη. Συνεπώς μεγάλο τμήμα των διατάξεων του Π.Δ. είναι ανεφάρμοστο», επεσήμανε και κατέληξε «ο αγώνας για την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Ζαχάρως συνεχίζεται».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος