FOLLOW US: facebook twitter

Δικαίωση για Ευθ. Κοτζιά και Γ. Γεωργακόπουλο – Αθωώθηκαν για την κατηγορία της απόπειρας περιβαλλοντικής υποβάθμισης

Ημερομηνία: 23-10-2020 | Συντάκτης:
-Ικανοποίηση για την απόφαση από τον συνήγορο υπεράσπισης, Θεόδ. Αντωνόπουλο

Με την αθώωση του πρώην δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας, Ευθ. Κοτζιά, και του πρώην αντιδημάρχου Καθαριότητας, Γ. Γεωργακόπουλου ολοκληρώθηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας η υπόθεση που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη πριν από έξι χρόνια, όταν η Ηλεία ταλανιζόταν από τον εφιάλτη των απορριμμάτων. Ο τότε δήμαρχος κ.Κοτζιάς κατηγορήθηκε ότι αποπειράθηκε να εναποθέσει παράνομα αστικά απορρίμματα στην παραποτάμια περιοχή του Αλφειού τα ξημερώματα της Πρωταπριλιάς του 2014, χρησιμοποιώντας δύο δημοτικά απορριμματοφόρα και ένα JCB (τσάπα). Η υπόθεση ξεκίνησε από καταγγελία ιδιώτη και αμέσως επιλήφθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, συλλαμβάνοντας επ’ αυτοφώρω τον κ. Κοτζιά. Αρχικά απαγγέλθηκε κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρα ρύπανσης-υποβάθμισης του περιβάλλοντος, με σοβαρή και ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη, με βάση τη σημασία της υποβάθμισης. Μετά την απολογία του στον ανακριτή Ηλείας, ο κ. Κοτζιάς αφέθηκε ελεύθερος –με υψηλό χρηματικό ποσό (50.000€) ως εγγύηση- ενώ τα απορριμματοφόρα και η τσάπα κατασχέθηκαν.

Ωστόσο, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας και κατόπιν υπομνήματος που συνέταξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του, Θεόδ. Αντωνόπουλος, η κατηγορία μετατράπηκε σε πλημμέλημα, το οποίο εκδικάστηκε χθες. Ύστερα από πολύωρη ακροαματική διαδικασία και με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώο τον κ. Κοτζιά. Ταυτόχρονα, σε συνεκδικασθείσα δικογραφία, κηρύχθηκαν αθώοι τόσο κ. Κοτζιάς, όσο και ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος κατηγορούνταν για σημαντικές δασικές παραβάσεις και παράνομες εναποθέσεις απορριμμάτων σε άλλες τοποθεσίες.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου, όπως εκφράστηκε κατά την απαγγελία των δύο αθωωτικών αποφάσεων, στηρίχθηκε κυρίως στη διάταξη του άρ. 33 του νέου Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ότι κανένα αδίκημα δεν καταλογίζεται σε εκείνον που δεν μπορεί να συμμορφωθεί στον νόμο λόγω ανυπέρβλητου διλήμματος, εξαιτίας της σύγκρουσης καθηκόντων που έχει, καθώς και στο ότι η προσβολή του νόμου που προκλήθηκε από την πράξη του κατηγορουμένου «είναι κατά το είδος και τη σπουδαιότητα ανάλογη με την προσβολή που απειλήθηκε».

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του την εφιαλτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ηλεία την περίοδο 2013-15 με τα απορρίμματα, λόγω έλλειψης χώρου νόμιμης εναπόθεσης, με συνέπεια να απειλείται η δημόσια υγεία και ταυτόχρονα η εικόνα της παγκόσμιας πόλης της αρχαίας Ολυμπίας, που εκείνη την εποχή ετοιμαζόταν για την υποδοχή χιλιάδων επισκεπτών λόγω της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και της σύμπτωσης με το Καθολικό Πάσχα, αφού οι επισκέπτες εξέφρασαν τη δυσφορία τους και αναπαρήγαγαν την άθλια εικόνα που αντίκρισαν στα social media. Με τη δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου κηρύχθηκε αθώος και ο κ.Γεωργακόπουλος, ο οποίος επί σειρά ετών υπηρέτησε με επάρκεια το δύσκολο και ευαίσθητο αξίωμα του αντιδημάρχου Καθαριότητας.

Ευθ. Κοτζιάς, πρ. δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας

Αγωνίστηκα πάντα με γνώμονα το συμφέρον της αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με τη συνείδησή μου και την ευθύνη μου ως δήμαρχος μιας παγκόσμιας πόλης, σε μια δύσκολη στιγμή κατά την οποία κινδύνευε η Δημόσια Υγεία και η εικόνα της πόλης μου. Στάθμισα το συμφέρον της πόλης μου και την προσωπική μου ταλαιπωρία, προτιμώντας το δεύτερο. Δικαιώθηκα μετά από χρόνια, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει η απόφαση της ψύχραιμης και αμερόληπτης ελληνικής Δικαιοσύνης.

Γ. Γεωργακόπουλος, πρ. αντ/ρχος Αρχ. Ολυμπίας

Σε δύσκολες και καίριες στιγμές, καλούμαστε να υπερβούμε τον εαυτό μας και να κάνουμε αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μας. Αισθάνομαι δικαιωμένος για τους αγώνες που έκανα με πολλούς συναδέλφους μου αυτοδιοικητικούς, για εξασφαλίσουμε έναν χώρο μόνιμης και νόμιμης εναπόθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων. Αφιερώνω την απόφαση στον αείμνηστο πρωτεργάτη για τη νόμιμη και μόνιμη διαχείριση απορριμμάτων στη θέση «Τριανταφυλλιά», Τάκη Αντωνόπουλο.

Θεόδ. Αντωνόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης

Σήμερα μίλησε η Δικαιοσύνη, που αναγνώρισε ότι τόσο ο τότε δήμαρχος Ευθ. Κοτζιάς και ο τότε αντιδήμαρχος Γ. Γεωργακόπουλος, λειτούργησαν στα πλαίσια των κανόνων της χρηστής διοίκησης, υπερβαίνοντας υπέρ της πόλης τους και των πολιτών της το οποιοδήποτε κενό της νομοθεσίας, που θεωρούσαν ότι βλάπτει άμεσα την πόλη τους. Μαζί με αυτούς αισθάνομαι κι εγώ δικαιωμένος που από την πρώτη στιγμή υποστήριξα τις θέσεις τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος