FOLLOW US: facebook twitter

Διφορούμενη δήλωση Σταϊκούρα για το εμβόλιο

Ημερομηνία: 21-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέφυγε  να ξεκαθαρίσει εάν το πολυαναμενόμενο εμβόλιο για τη νόσο Covid-19 θα χορηγηθεί δωρεάν από το κράτος προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός ρωτήθηκε εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους το εμβόλιο για τον κορονοϊό όταν θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή εάν θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το δημόσιο.

Επιλέγοντας μια διφορούμενη και ασαφή απάντηση, ο κ. Σταϊκούρας επέλεξε να απαντήσει πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Για ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο είναι αυτή η πανδημία, ο πολίτης έχει δικαιολογημένα την προσδοκία αλλά και τη βεβαιότητα ότι το κράτος θα καλύψει το κόστος του εμβολίου, το οποίο αναμένεται να αποτρέψει μεγάλο αριθμό θανάτων. Ωστόσο, ο υπουργός, με την παραπάνω απάντησή του, άφησε το θέμα αυτό σε εκκρεμότητα.

Ταυτόχρονα, η δήλωση Σταϊκούρα ήρθε τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να κλείνει συμφωνίες με εταιρείες που κάνουν δοκιμές εμβολίων, καθώς η Ε.Ε. στοχεύει στη διασφάλιση του ποθητού σκευάσματος για χάρη των Ευρωπαίων πολιτών.

Μάλιστα, σήμερα η Κομισιόν ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με τη γερμανική εταιρεία CureVac. Όπως συμφωνήθηκε, η Επιτροπή θα αγοράσει αρχικά 225 εκατ. δόσεις για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, μόλις η εταιρεία αναπτύξει ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η παραπάνω συμφωνία είναι η τέταρτη στη σειρά για την Κομισιόν, μετά τις αντίστοιχες με Sanofi-GSK, Johnson & Johnson και AstraZeneca, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εκφράζει την πεποίθησή της ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και με τη CureVac.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος