FOLLOW US: facebook twitter

Διευκρινίσεις του ΕΜΑ για την τρίτη δόση του εμβολίου

Ημερομηνία: 05-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Σε ανακοινώσεις προχώρησε, σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.


Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής: 

  • Με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, η χρήση 3ης δόσης περιορίζεται σε σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι λιγότερο ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς θα επωφελούνταν από μια 3η δόση ως μέρος της σειράς πρωτογενών εμβολιασμών.
  • Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των τρίτων δόσεων για άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και για τον γενικό πληθυσμό. Συμπέρασμα του EMA: η τρίτη δόση είναι ασφαλής & αποτελεσματική για τα δύο εμβόλια mRNA, καθώς τα δεδομένα δείχνουν αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων κατά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης περίπου 6 μήνες μετά τη 2η δόση σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών.
  • Προς το παρόν δεν μπορούμε να συστήσουμε σταθερά πότε & για ποιους να εφαρμόσουμε αναμνηστικές δόσεις.
  • Η μυοκαρδίτιδα είναι η κύρια ανησυχία για την ασφάλεια που προκύπτει με τα εμβόλια mRNA, ιδίως μετά τη 2η δόση. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί είναι ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες. Δεν μπορούμε ακόμη να χαρακτηρίσουμε αυτόν τον κίνδυνο μετά την 3η δόση, επειδή εμφανίζεται τόσο σπάνια.
  • Ο EMA αξιολογεί επίσης επί του παρόντος μια αίτηση για τη χρήση μιας τρίτης δόσης του Spikevax που πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη 2η δόση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Ο EMA θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της αξιολόγησης εν καιρώ.
  • Τι γνωρίζουμε προς το παρόν: Όταν χορηγούνται σε 2 δόσεις, τα εμβόλια COVID19 προστατεύουν από τη νοσηλεία και το θάνατο από COVID19. Το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά μαζί με ECDC, ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε τάσεις και να επικαιροποιούμε τις οδηγίες.
  • Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις. Η υλοποίηση των εκστρατειών εμβολιασμού παραμένει προνόμιο των αρχών δημόσιας υγείας που καθοδηγούν τις εκστρατείες εμβολιασμού σε κάθε κράτος μέλος.
  • Η ετήσια ανανέωση των υπό όρους αδειών κυκλοφορίας είναι μια τυπική διαδικασία και βρίσκεται σε καλό δρόμο για όλα τα εμβόλια της COVID19. Η υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το Spikevax ανανεώθηκε για ένα έτος από την Κομισιόν, με βάση τη σύσταση του EMA. Οι εταιρείες των άλλων εμβολίων που έχουν εγκριθεί στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέβαλαν επίσης την ετήσια αίτηση ανανέωσης. Οι αξιολογήσεις αυτές βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη.
  • Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση αίτησης χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για το Regkirona (regdanvimab) για τη θεραπεία ενηλίκων με COVID19 οι οποίοι δεν χρειάζονται πρόσθετη θεραπεία με οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρό COVID-19.
  • Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε τις εργασίες μας σχετικά με τις κυλιόμενες δοκιμές για 4 αντιιικά προϊόντα μονοκλωνικών αντισωμάτων, σύμφωνα με την Κομισιόν. Στόχος της είναι η έγκριση νέων θεραπειών #COVID19 έως το τέλος του έτους.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος