FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνής Τύπος: Μια παλιά δυναστεία επιστρέφει στην εξουσία

Ημερομηνία: 09-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με αναφορές στην οικογενειοκρατία σχολίασε ο διεθνής Τύπος το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

«Μια παλιά δυναστεία επιστρέφει στην εξουσία», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Focus, ενώ η οικονομική εφημερίδα Handelsblattσχολιάζει: «Αν και ο Μητσοτάκης ανήκει σε μια από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας και συνεπώς θα μπορούσε να θεωρηθεί εκπρόσωπος των παλαιών ελίτ που κατέστρεψαν την Ελλάδα με τον νεποτισμό τους, πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ανανεωτή, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε μία ταλαιπωρημένη χώρα».

Για «οικογενειακή υπόθεση» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Ο Μητσοτάκης είναι απόγονος μίας από τις κορυφαίες πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας. Είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενός εκ των μακροβιότερων βουλευτών της χώρας. Η αδερφή του είναι η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Αθήνας. Και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, που εκλέχτηκε τον Μάιο, είναι ανιψιός του».

Ο ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα επισημαίνει ότι η Ν.Δ. είναι «ένα μετριοπαθές σχήμα, κάτι αντίστοιχο με τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες. Δεν πρόκειται για ακραίους συντηρητικούς, όπως εκείνοι που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

«Οι επενδυτές περιμένουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείξει ότι είναι αντάξιος της φήμης του πολιτικού που είναι φίλα προσκείμενος προς το επιχειρείν. Ο πτυχιούχος του Χάρβαρντ καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και η γραφειοκρατία, ενώ θα εργάζεται εντός των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν ορίσει οι πιστωτές», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει «ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την κρίση, σε μια χώρα που δυσκολεύεται να ανακάμψει έπειτα από τρία συναπτά προγράμματα λιτότητας», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα LeFigaro, κατά την οποία «μολονότι το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού εκτιμά ότι θα χρειαστούν εκατό ημέρες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των εξαγγελιών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα».

«Ηχηρή νίκη του συντηρητικού Μητσοτάκη στις ελληνικές εκλογές», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η ισπανική εφημερίδαElPaisκαι τονίζει: «Τέλος ενός κύκλου στην Ελλάδα. Σαν η παρένθεση των τεσσάρων ετών του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπήρξε ή σαν να ήταν ένα μακρινό όνειρο, η παραδοσιακή πολιτική ξαναεπιβλήθηκε στην Αθήνα, με μια πλειοψηφία όμοια άλλων εποχών, με τη μορφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιγόνου μιας σημαντικής δυναστείας συντηρητικών πολιτικών».

Η εφημερίδα ElMundo έχει τίτλο «Η ελληνική δεξιά σαρώνει τον Αλέξη Τσίπρα με μια εκκωφαντική εκλογική νίκη», με το δημοσίευμα να υπογραμμίζει ότι «δεν υπήρξαν εκπλήξεις, ούτε ιστορικές άνοδοι, ούτε απρόσμενες ανατροπές. Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν με μαθηματική ακρίβεια».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος