FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού: Γιορτάζουν οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας!

Ημερομηνία: 05-12-2021 | Συντάκτης:

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού έχει καθιερωθεί βάσει ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1985, η χθεσινή και στα πλαίσια του εορτασμού της, δίνεται η ευκαιρία να αναστοχαστούμε την πολύτιμη προσφορά και συμβολή των εθελοντών τόσο στην έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, όσο και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιούς κοινωνίας και προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Καμία πολιτεία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το όραμά της, αν δεν έχει την ενεργό συμπαράσταση της κοινωνίας των πολιτών. Προς τούτο, οφείλει να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών.

Αποτελεί, όμως, και χρέος κάθε πολίτη να προωθήσει την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο πολύ περισσότερο δε όταν αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Οι εθελοντές έχουν αποδείξει πολλές φορές – με αυταπάρνηση και αυτοθυσία – τη σημαντική συμβολή τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

 

«Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα»

«Εθελοντισμός σημαίνει αλληλεγγύη και συνεισφορά προς τον συνάνθρωπο αλλά και προς όλους όσους έχουν ανάγκη. Πάντα γύρω μας υπήρχαν, και ευτυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν, άνθρωποι που δεν φέρονται εγωιστικά, που δεν κοιτάζουν το ατομικό τους συμφέρον, αλλά το συλλογικό και το εκφράζουν ουσιαστικά μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες δράσεις επιλέγοντας να προσφέρουν δίνοντας χαρά» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου, Γιάννης Πλεμμένος, τονίζοντας ότι το Δεκέμβριο του 2019 δημιουργήθηκε το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου, με μοναδικό γνώμονα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα…με στόχο να κάνουμε δυνατά αυτά που μοιάζουν αδύνατα. «Άνθρωποι κάθε ηλικίας από την πρώτη κιόλας στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό μας, στηρίζοντας μία σειρά από δράσεις, αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας. Το Γραφείο Εθελοντισμού σήμερα αριθμεί περισσότερα από ενενήντα ενεργά μέλη… και όλοι μαζί έχουμε ήδη καταφέρει πολλά. Περισσότεροι από ενενήντα αφανείς ήρωες της καθημερινότητας, που μέσα από δράσεις κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα του δήμου σε ορισμένες περιοχές, μαζεύοντας σκουπίδια, κάνοντας δεντροφυτεύσεις, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που έδωσαν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στάθηκαν στο γραφείο Εθελοντισμού, ακόμα και στις δύσκολες εποχές, όταν κοινότητες των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας καταστράφηκαν λόγω των πυρκαγιών…. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι στηρίζουν κάθε μήνα 120 οικογένειες τόσο εντός της πόλης του Πύργου όσο και σε χωριά του δήμου μας, που έχουν ανάγκη.

Στον εγωκεντρικό κόσμο που σήμερα ζούμε, έναν κόσμο που πυλώνας της ύπαρξης του είναι το κέρδος και το ατομικό συμφέρον, είναι δύσκολο να βρεις άτομα που το μόνο που θέλουν είναι να προσφέρουν με αγάπη και ανιδιοτέλεια αυτό που μπορούν και διαθέτουν. Στο πλευρό του Γραφείου Εθελοντισμού από την πρώτη στιγμή βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει εάν δεν υπήρχε η στήριξη του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου.

Εθελοντές πάντα υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, ακόμα και σε δύσκολους οικονομικά αλλά και υγειονομικά καιρούς. Εθελοντής μπορεί να είναι κάθε ενεργός πολίτης ανεξαρτήτου ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου.

Άνθρωποι που συμπονούν και συμπαραστέκονται στους γύρω τους, που μπορούν και θέλουν να γίνουν η αιτία για το χαμόγελο αυτών χωρίς καμία οικονομική ή άλλου είδους απολαβή. Το γραφείο Εθελοντισμού Πύργου, κατάφερε να ενώσει δυνάμεις….

Όλοι μαζί καταφέραμε πολλά και μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα. Όσο περισσότεροι στελεχώνουν το γραφείο εθελοντισμού, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε, μοιράζοντας «χαμόγελα» που τόσο πολύ ανάγκη έχουμε στις μέρες μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος