FOLLOW US: facebook twitter

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts: «Είναι στο χέρι μας να γίνει η Ηλεία πρώτος προορισμός!»

Ημερομηνία: 30-05-2022 | Συντάκτης:

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts Αλέξανδρος Αγγελόπουλος στην «Πρωινή»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Απρόβλεπτη, χαρακτήρισε την τουριστική σεζόν του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts Αλέξανδρος Αγγελόπουλος εκτιμώντας ότι στην Ηλεία που σε ένα μεγάλο βαθμό στηρίχθηκε στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα παρατηρηθεί σημαντική μείωση των τουριστικών ροών και κατ’ επέκταση μεγάλη συμπίεση του τουριστικού αποτυπώματος.
Μιλώντας στην «Πρωινή» επισήμανε ότι η Ηλεία θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος προορισμός της Ελλάδας που θα πλησιάζει το μοντέλο της Φλόριντα ως χώρος συνταξιοδότησης και διαβίωσης ανθρώπων υψηλού επιπέδου από το σύνολο της Ευρώπης, εξηγώντας πως, είναι στο «χέρι μας» αρκεί να στραφούμε σε ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού με συμμετοχή της κοινωνίας, αξιοποίηση των φυσικών πόρων, ανάδειξη της κληρονομικής ταυτότητας και επιτέλους αναγνώριση της μοναδικότητας του προορισμού Ηλεία.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση για την τουριστική σεζόν του 2022; Όσον αφορά την Ηλεία, πώς μπορεί να στηριχθεί το εισόδημα των Ηλείων μέσα από την τουριστική δραστηριότητα;

Η τουριστική σεζόν του 2022 είναι μία απρόβλεπτη σεζόν. Οι τοποθετήσεις περί αύξησης του τουριστικού ρεύματος είναι αυθαίρετες, αφού ως γνωστόν, το προϊόν τουρισμός αλλάζει ανάλογα με τις συνθήκες από μέρα σε μέρα. Προφανώς και θα είναι αυξημένες οι εισροές σε σχέση με το 2021, αλλά σίγουρα θα είναι και μικρότερες από αυτές του 2019, ενώ στην πλειονότητα της η τουριστική αγορά κινείται με τιμές του 2019. Συνοπτικά θα έλεγα ότι είναι αδιάφορο αν θα έχουμε αυξημένες ή μειωμένες εισροές αλλά εξαιρετικά σημαντικό ότι θα έχουμε μειωμένο τελικό αποτέλεσμα, αφού η αύξηση του κόστους ενέργειας και οι γενικές πληθωριστικές τάσεις καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη ακόμη και την κερδοφορία. Ειδικά για την Ηλεία, από τη στιγμή που δεν είναι καθιερωμένος τουριστικός προορισμός, αλλά και έχει ένα αεροδρόμιο το οποίο στηρίχθηκε πολύ στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας τα τελευταία χρόνια, θα παρατηρηθεί σημαντική μείωση των τουριστικών ροών και κατ’ επέκταση μεγάλη συμπίεση του τουριστικού αποτυπώματος. Με αυτό ως δεδομένο θα πορευτούν οι επιχειρήσεις αλλά και αυτό πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για τη στρατηγική προβολή της περιοχής με άξονα το αεροδρόμιο του Αράξου.

Οι «απώλειες» εξαιτίας του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου θα μπορέσουν να αντισταθμιστούν; Και αν ναι, με ποιες αγορές επισκεπτών;

Σας απαντώ εν συντομία ότι οι απώλειες που γεννάει ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος είναι και πολυεπίπεδες και μη αντιμετωπίσιμες. Για να ενισχυθεί η κίνηση από άλλες αγορές χρειάζεται έντονη στρατηγική ανάπτυξης του αεροδρομίου του Αράξου σε ανταγωνιστικό αερολιμένα με διεθνείς προδιαγραφές. Φέτος δουλεύουμε με αυτό που έχουμε αλλά και με ένα εξαιρετικά αυξημένο κόστος λειτουργίας.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του τουρισμού μεσοπρόθεσμα;

Τα προηγούμενα χρόνια ο τουρισμός της Ηλείας στηρίχτηκε σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Χρειαζόμαστε πλέον τα δημόσια έργα, την στρατηγική προβολή της περιοχής, στηριγμένη στο νέο brand της περιφέρειας, αλλά και συλογικότερη προσπάθεια προβολής γιατί ο τουρισμός με την προστιθέμενη του αξία γέννα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Το 1,5% προσφοράς του τουρισμού στο τοπικό ΑΕΠ αποτελεί εθνικό αρνητικό ρεκόρ.

Πότε πιστεύετε ότι θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019;

Σημειώστε απλά ότι αλλάζει ο τουρισμός παγκοσμίως και το ζητούμενο δεν είναι τα μεγέθη, αλλά η στροφή σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμου τουρισμού με συμμετοχή της κοινωνίας, αξιοποίηση των φυσικών πόρων, ανάδειξη της κληρονομικής ταυτότητας και επιτέλους αναγνώριση της μοναδικότητας του προορισμού Ηλεία, με την Αρχαία Ολυμπία, τις ατελείωτες ακτογραμμές, τη μοναδική πρωτογενή παραγωγή και την παροχή υπηρεσιών που μπορούν να καταστήσουν την περιοχή τον πρώτο προορισμό ετήσιας λειτουργίας. Στο χέρι μας είναι.

Ποιο θεωρείτε ιδανικό τουριστικό μοντέλο, που θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον για την ελληνικό τουρισμό;

Χωρίς να θέλω να παρουσιάσω ένα εθνικό σχέδιο επαναλαμβάνω ότι ο τουρισμός αλλάζει και με μεγάλη ανασφάλεια παρακολουθώ κάποιες από τις τοποθετήσεις και πολιτικές να επαναλαμβάνουν μηνύματα περασμένων δεκαετιών. Η κυβέρνηση έχει περάσει από το 2020 ευνοϊκό φορολογικό νομοσχέδιο για τη μεταφορά της φορολογικής έδρας από ακριβότερες σε επίπεδο διαβίωσης χώρες. Παράλληλα, υπάρχει η εκφρασμένη επιθυμία των κεντρο και δυτικοευρωπαίων να συνταξιοδοτηθούν στη χώρα μας, όπου ο συνδυασμός παροχών υγείας, πρόσβασης, διατροφής, κλιματικών συνθηκών και τελικά επιπέδου διαβίωσης είναι μοναδικός. Η Ηλεία για παράδειγμα μπορεί να γίνει ο πρώτος προορισμός της Ελλάδας που θα πλησιάζει το μοντέλο της Φλόριντα ως χώρος συνταξιοδότησης και διαβίωσης ανθρώπων υψηλού επιπέδου από το σύνολο της Ευρώπης. Κερασάκι σε μία τέτοια τούρτα είναι ότι μπορεί να προβλεφτεί και να συμπεριληφθεί ο χαρακτήρας πράσινου οικισμού αφού οι έξτρα δαπάνες που θα απαιτούνται για θέρμανση, ψύξη, ηλεκτροδότηση μπορεί να είναι μηδενικές. Τώρα είναι ο καιρός για τέτοιες επενδύσεις. Επενδύσεις που απαιτούν συντονισμό, συλλογικότητα, αναγνώριση και αποδοχή του Εθνικού συμφέροντος και όχι μικροπολιτικές.

Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι ο Όμιλος Aldemar προχωρά στην κατασκευή 1.000 παραθεριστικών κατοικιών στον Πύργο. Μιλήστε μας λίγο για το σχέδιό σας αυτό. Πρόσφατα στις «Ημέρες Καριέρας» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πρωινή» είχατε δηλώσει ότι ο Όμιλος ρίχνει το βάρος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην Ηλεία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο μας, γίνονται συντονισμένες κινήσεις για προσαρμογή στο νέο μοντέλο φιλοξενίας που περιέγραψα πιο πάνω αφού το παραδοσιακό μοντέλο δείχνει ότι δέχεται πιέσεις από την διαφαινόμενη οικονομική αδυναμία του μέσου Ευρωπαίου. Στην περιοχή της Σκαφιδιάς έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για τη δημιουργία του πρώτου πράσινου οικισμού στην Ελλάδα. Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες για το σχεδιασμό. Κρατήστε όμως, ότι μία περιοχή με την ηλιοφάνεια της Ηλείας, τη γεωθερμία μικρού βάθους, αλλά και τον μοναδικό αγροτοδιατροφικό πλούτο, προσφέρεται όσο καμία για την επόμενη κατοικία ανθρώπων που βρίσκουν πατρίδα εκεί που βρίσκουν ευημερία και χαρά. Η περιοχή μας είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουν. Βέβαια, η περιοχή μας αποτελεί και ένα υπό ανάπτυξη τουριστικό προϊόν που σηκώνει και ποιοτικές ξενοδοχειακές κλίνες σε αντίθεση με τη νησιωτική Ελλάδα που έχει εξαντλήσει τα όρια της φέρουσας ικανότητάς της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος