FOLLOW US: facebook twitter

Διαβεβαιώσεις Λυκουρέντζου για τις αγροτικές αποζημιώσεις

Ημερομηνία: 24-08-2021 | Συντάκτης:
Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ σε ερώτηση της «Πρωινής» για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών
-Σεπτέμβριο οι πληρωμές για τους κτηνοτρόφους, Νοέμβριο προκαταβολές για φυτικό κεφάλαιο

Για την άμεση και επαρκή αποζημίωση των πυρόπληκτων παραγωγών της Ηλείας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ηλεία, μαζί με τον υφυπουργό Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο, και τον γγ Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, για να συμμετάσχουν σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, και τους δημάρχους Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλο, και Αρχ. Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλο για τις αποζημιώσεις και την κατάρτιση πλάνου ανασυγκρότησης της επόμενης μέρας.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Πρωινής», ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι έχουν ήδη ληφθεί υπόψη και έχουν αντιμετωπιστεί, τόσο το ζήτημα των γρήγορων αποζημιώσεων, όσο και της επαρκούς αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, και αποκάλυψε τι προβλέπει το σχετικό σχέδιο.

«Πρώτον με τον νόμο 4797 περί κρατικής αρωγής, έχουμε ξεπεράσει τις τυπικές χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (σ.σ. ΠΣΕΑ). Όσον αφορά τις ελαιοκαλλιέργειες, υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο που προέρχεται από τη συνεργασία μας με τους υπουργούς Σπ. Λιβανό και Χρ. Τριαντόπουλο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη και τελεί υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αποζημίωση της φέρουσας παραγωγής, την εκρίζωση και εμφύτευση νέων δέντρων σε επόμενο στάδιο και, στο πλαίσιο κανονισμών που αποτελούν κατευθυντήριες ευρωπαϊκές οδηγίες, θα υπάρξει και η αποζημίωση για την απώλεια του εισοδήματος.Είναι κάτι που ισχύει στο πλαίσιο των κανονισμών που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και πρόσθεσε πως τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και εντός του Σεπτεμβρίου θα αποζημιωθούν πλήρως, στο 100%, οι κτηνοτρόφοι για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, ώστε άμεσα να προβούν στην αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν και να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση της κτηνοτροφίας τους.

Σε ό,τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι τον Νοέμβριο θα δοθεί η πρώτη προκαταβολή και εν συνεχεία με εξατομικευμένα πορίσματα θα ακολουθήσει η πληρωμή των αποζημιώσεων.

«Ο ΕΛΓΑ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταθούμε κοντά τους τώρα που έχουν ανάγκη και δοκιμάζονται. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε προσφέρει την αναγκαία στήριξη και διαβεβαιώνω τους παραγωγούς μας ότι θα λάβουν μέχρι και το τελευταίο ευρών των αποζημιώσεων που δικαιούνται. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στηρίξει με σημαντικά χρηματικά κεφάλαια και πάντα σύμφωνα με τον νόμο, ώστε να είμαστε σε θέση να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, με φερεγγυότητα και αξιοπιστία και ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε σχετικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος