FOLLOW US: facebook twitter

Διαβάζω τα ζώδια. Δεν τα πιστεύω, αλήθεια

Ημερομηνία: 05-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα
Η αστρολογία δεν μπορεί να προβλέψει, όμως ο εγκέφαλος μας ανακουφίζεται από  τις «βεβαιότητες» της Η ενασχόληση με τα άστρα μπορεί στο παρελθόν να συνδεόταν με χαμηλό επίπεδο , κάποιες εποχές να θεωρήθηκε nouveau riche, όμως στις μέρες μας απασχολεί τεράστιους stars όπως η Lady Gaga που παραδέχεται ανοιχτά πως δεν κάνει περιοδεία σε δυσαρμονικές περιόδους.

Ένας φίλος αστροφυσικός, μου έχει πει πως αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζει, όταν τους  λέει τι δουλειά κάνει, τον ρωτάνε για τα ζώδια. Επειδή σε κάποιες περιπτώσεις, είναι μαλλον μάταιο να τους εξηγήσει πως ουδεμία σχέση έχει το επάγγελμα του και πως η αστρολογία δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον πως οι πλανήτες δεν επηρεάζουν τα οικονομικά και την ερωτική μας ζωή, τους κάνει αισιόδοξες προβλέψεις για το ωροσκόπιο τους στο πόδι και όλοι φεύγουν στο τέλος ευχαριστημένοι .

Υποθέτω πως μου διηγήθηκε για «το πρόβλημα» του γιατί πιστεύει πως είμαι ορθολογίστρια και γιατί ντράπηκα να του πω, πως «κι εγώ διαβάζω καμιά φορά κρυφά το ζώδιο μου» αν  ξέρω πως οι προβλέψεις είναι γελοιότητες και οι αναλύσεις περί προσωπικοτήτων, αέρας κοπανιστός!

Δεν είμαι φυσικά η μόνη.

Στο ραδιόφωνο λέμε πως  «κανείς δεν αλλάζει σταθμό όταν λες τις προβλέψεις της ημέρας».

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και το διαδίκτυο δίνει σαφή εικόνα .

Άνθρωποι δυναμικοί, μορφωμένοι  διαβάζουν με περιέργεια  το ζώδιο τους κάθε πρωί και αν στο σημερινό άρθρο, έβαζα τίτλο, «βρείτε αν ανήκετε στα ερωτικά ζώδια»,   χιλιάδες  κλικς από αγωνιώδη δάχτυλα θα είχαν δείξει την σαφή τους προτίμηση στο «επιστημονικό αστρολογικό » θέμα μου!

Το  άλλο καλό με το διαδίκτυο είναι πως δεν χρειάζεται να αγοράσεις και να κρατήσεις από το περίπτερο μέχρι το σπίτι, ένα περιοδικό με εξώφυλλο την χαμογελαστή κυρία αστρολόγο, για να διαβάσεις-χωρίς να το μάθει κανείς- αν το φθινόπωρο σου «θα είναι τυχερό».

Παραδόξως βάσει μετρήσεων, η αστρολογία,  δείχνει πως αντί να χάνει πιστούς, βρίσκει διαρκώς νέους και oι millennials, αντί να την σνομπάρουν, αποτελούν τους φανατικότερους οπαδούς της.

Για το φαινόμενο δεν ευθύνεται μόνο  η  εγωκεντρικότατα μιας γενιάς όπου ο καθένας ασχολείται μανιωδώς μόνο με ο,τι  είναι κομμένο και ραμμένο στα γούστα του.

Η νέα  διάδοση της αστρολογίας, εξηγείται και  στην δυνατότητα της, να τραβάει το ενδιαφέρον και να πουλάει τα πάντα – ακόμη και η Amazon prime, βρίσκει αγορές που ταιριάζουν με το κάθε ζώδιο!

Η ενασχόληση με τα άστρα μπορεί στο παρελθόν να συνδεόταν με χαμηλό επίπεδο , κάποιες εποχές να θεωρήθηκε nouveau riche, όμως στις μέρες μας απασχολεί τεράστιους stars όπως η Lady Gaga που παραδέχεται ανοιχτά πως δεν κάνει περιοδεία σε δυσαρμονικές περιόδους.

Το αν όμως  πιστεύει στα αλήθεια κάποιος  στα ζώδια, έχει τελικά λίγη σημασία και η επιστήμη άρχισε να εξηγεί σχετικά πρόσφατα τον λόγο.

Τρεις εκτενείς έρευνες απάντησαν  πως το άγχος  και η αβεβαιότητα, αυξάνουν το μαζικό  ενδιαφέρον για την αστρολογία που αποτελεί ένα εργαλείο, κατανόησης και  διαχείρισης της χαοτικής κατάστασης γύρω μας. Η αστρολογία, ακόμη και αν δεν την ασπαζόμαστε βαθύτερα,  προκαλεί μια σχεδόν αυτόματη αίσθηση σιγουριάς σε περιόδους που νιώθουμε εγκλωβισμένοι στην αβεβαιότητα.

Το στρες, ένας όρος που άρχισε να χρησιμοποιείται από ψυχιάτρους το 1936, αλλά  άργησε να προσδιοριστεί από την επιστήμη, συνδέεται πολύ περισσότερο ,με την αβεβαιότητα μας για το μέλλον, πάρα με ό,τι μας συμβαίνει στο παρόν.

Μια μεγάλη έρευνα του 2016 κατέληξε πως η ανησυχία για μια δυσάρεστη έκβαση , μπορεί να μας στρεσάρει περισσότερο από το ίδιο το δυσάρεστο γεγονός καθώς ο  ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος να αναζητά βεβαιότητες. Έτσι η φύση, μας βοηθά να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις και να αποφεύγουμε κινδύνους. Έχουμε λοιπόν μια εκ γενετής, ακόρεστη, φυσική τάση να ερμηνεύουμε τη ζωή μας και να της δίνουμε πιο ξεκάθαρη «δομή».

Η αστρολογία μπορεί να μην δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις, όμως  καταφέρνει να δίνει ερμηνείες  που μπορούν να ενισχύσουν αυτή την αίσθηση πως ελέγχουμε κάπως  τα πράγματα και συνήθως αναζητάμε απελπισμένα για να ηρεμήσουμε . Ίσως λοιπόν δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να παραδεχόμαστε πως διαβάζουμε τα ζώδια, αν καταλάβουμε  πως  η αστρολογία μας  δίνει την έστω διφορούμενη ανακουφιστική απάντηση  που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε   .

Επιστημονικά- για την ψυχολογία τουλάχιστον, καθώς η αστρολογία δεν είναι επιστήμη- τα ζώδια, οι ερμηνείες των πλανητών και όλα τα σχετικά, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις αντιφατικές, πίεση ή γεγονότα που μας αγχώνουν ή ακόμη κι αυτά που  μας προκάλεσαν θλίψη στο παρελθόν, όπως μια ερωτική απογοήτευση ή μια απώλεια .Στην αστρολογία δίνεται η απάντηση  που δυστυχώς δεν μπορούμε να αντλήσουμε από μέσα μας (όχι όλοι) όταν την έχουμε ανάγκη: τίποτα δεν κρατάει για πάντα: «αν το 2021 ήταν κακότυχο, το 2022 θα φέρει περισσότερες ευκαιρίες. »

Για όσους δεν έχουν την πολυτέλεια της ψυχανάλυσης, η αστρολογία μπορεί να βοηθήσει-αν δεν την πάρουν σοβαρά, όχι διότι αποκαλύπτει  στα αλήθεια κάτι για τον εαυτό, αλλά γιατί δίνει μια «πάσα» να ασχοληθούν με τους ίδιους και τους άλλους και μην ξεχνάμε πως συνδράμει καταλυτικά  στις συστάσεις. Ποιος θα παραδεχόταν από την αρχή, πως είναι ισχυρογνώμων αν δεν μπορούσε να το ρίξει στον Άρη στον Ταύρο; Ποιος μπορεί, να αρχίσει  μια ανάλαφρη συζήτηση μεταξύ αγνώστων με μια ατάκα τόσο ηλίθια αλλά και συγχρόνως τόσο αγχολυτική όσο η: Τι ζώδιο είσαι; Πάω στοίχημα Κριαράκι! Φαίνεσαι!

Πηγή: in.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος