FOLLOW US: facebook twitter

Διάστημα: Γιγάντιος αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη

Ημερομηνία: 03-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Επιστήμη, Νέα

Ένας νέος γιγάντιος αστεροειδής που σε μέγεθος είναι διπλάσιος του περίφημου κτηρίου  Empire State Building κατευθύνεται προς τη Γη και αναμένεται ότι τις προσεχείς ημέρες θα περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας.

Η NASA παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κίνηση του αστεροειδούς 467460, που εκτιμάται ότι θα φθάσει στο πλησιέστερο σημείο με την Γη μέσα στην εβδομάδα, αλλά δεν θα προσκρούσει στον πλανήτη.

Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι έχει διπλάσιο μέγεθος από το Empire State Building, δηλαδή το πλάτος του φτάνει περίπου στα  850 μέτρα, αλλά ευτυχώς ο γιγάντιος διαστημικός βράχος θα μείνει περίπου 3,5 εκατομμύρια μίλια μακριά από τον πλανήτη μας.

Ο αστεροειδής φαίνεται πως θα μείνει αρκετά μακριά από την Γη, αλλά οι αποστάσεις στο πλαίσιο του αχανούς διαστήματος είναι σχετικές και έτσι το ενδιαφέρον της NASA είναι μεγάλο.

Καθώς θα φθάνει στο πλησιέστερο σημείο του από την Γη ο αστεροειδής θα κινείται με ταχύτητα 25.000 μιλίων την ώρα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν ένας μεγάλου μεγέθους αστεροειδής πλησιάσει στην Γη πιο κοντά από τα 4,65 εκατομμύρια μίλια θα μπορούσε να γίνει «δυνητικά επικίνδυνος». Ορισμένοι μάλιστα έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Γη δεν είναι έτοιμη να αμυνθεί σε περίπτωση που απειληθεί από τέτοιους αστεροειδείς.

Πάντως η NASA πρόσφατα ανακοίνωσε την αποστολή DART, που είναι «η πρώτη αποστολή με στόχο την έρευνα επί μίας μεθόδου εκτροπής αστεροειδούς, με την αλλαγή της πορείας του στο διάστημα». 

Τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί η πρόσκρουση ενός διαστημικού οχήματος σε ένα μικρό αστεροειδή, με στόχο να τον εκτρέψει από την πορεία του και από την αποστολή αυτή θα κριθεί η δυνατότητα των επιστημόνων να παρεμβαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος