FOLLOW US: facebook twitter

Διάσταση απόψεων αγροτών – κυβέρνησης

Ημερομηνία: 18-02-2019 | Συντάκτης:

Μαραθώνια αλλά άκαρπη η συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε περισσότερες από πέντε ώρες συζήτησης, ούτε ένα σημείο σύγκλισης δεν επιτεύχθηκε μεταξύ των αγροτών της Επιτροπής των Μπλόκων και του κυβερνητικού κλιμακίου με το οποίο συναντήθηκαν (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκ. Φάμελλος).

Εξερχόμενος της συνάντησης που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα (ξεκίνησε λίγο πριν τις 19.00), ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε ορισμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Οι αγρότες όχι μόνο δεν έμειναν ικανοποιημένοι, αλλά κατήγγειλαν την κυβέρνηση πως «έδειξε καθαρά ότι στέκεται εχθρικά απέναντί μας»

Όπως ήταν αναμενόμενο στη συνάντηση  κυριάρχησε το θέμα του κόστους παραγωγής. Οι αγρότες επέμειναν διεκδικώντας μείωση στο αγροτικό πετρέλαιο, το δε κυβερνητικό επιτελείο απαντούσε, σύμφωνα με πληροφορίες: «δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια».

Αδυναμία να κατανοήσει τα προβλήματα του κλάδου καταλόγιζαν οι αγρότες στην κυβέρνηση. Κακή ενημέρωση γύρω από μια σειρά θεμάτων, π.χ. ασφαλιστικού περιεχομένου, καταλόγιζαν στους αγρότες κυβερνητικές πηγές.

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Αραχωβίτης περιλαμβάνουν:

-Στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής:

α) Παρεμβάσεις σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους κ.λπ.

β) Επίλυση του ζητήματος με το εργόσημο για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες.

γ) Εισαγωγή Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων

δ) Αντιμετώπιση απώλειας εισοδήματος με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)

ε) Χαμηλότοκα μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ρευστότητας

στ)Ιδρυση αναπτυξιακής τράπεζας «στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης».

Σε προηγούμενη συνάντηση, μερικές ώρες νωρίτερα, μεταξύ των κ.κ. Αραχωβίτη και Φάμελλου με αγρότες από συνεταιρισμούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, οι δύο υπουργοί προανήγγειλαν μερικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως:

συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ ώστε να διασφαλιστεί για τους αγρότες που έχουν κάνει διακανονισμό ρύθμισης οφειλών με τη ΔΕΗ ότι δεν θα καταπίπτει η ρύθμιση στην περίπτωση που δεν καταβάλλουν «μία ή δύο δόσεις».

παροχή περαιτέρω κινήτρων για τη συμμετοχή των αγροτών σε συνεταιρισμούς.

συμμετοχή των αγροτών στις κοινότητες ενέργειας, με τον κ. Φάμελλο να υπολογίζει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι αγρότες να πετύχουν έως και 50% μείωση κόστους στην άρδευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει οποιαδήποτε επιδότηση από τους δασικούς χάρτες».

Για το θέμα του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι και φέτος θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται κανονικά στον ΟΣΔΕ, φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία.

Πρωτοβουλίες που όμως δεν στάθηκαν αρκετές να ικανοποιήσουν τους αγρότες που συμμετείχαν στην συνάντηση. «Κάναμε 1.000 χλμ. για να φύγουμε με άδεια χέρια», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επανομής, Γ. Τσώνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος