FOLLOW US: facebook twitter

Διασώθηκε και με τη «βούλα» η 5η έδρα στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 27-01-2023 | Συντάκτης:

Εκλογές 2023: Στο ΦΕΚ η κατανομή των εδρών – Ο νέος εκλογικός «χάρτης»

  • Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν και πως επηρεάζει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ηλεία η απώλεια της μιας έδρας στην Α΄Αθηνών

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Βαθιές ανάσες πήραν από το βράδυ της Τετάρτης οι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές του νομού καθώς με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε για τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας για τις βουλευτικές εκλογές του 2023, «κλειδωσε» και με τη «βούλα» την 5η έδρα στην Ηλεία. Βεβαίως η 5η έδρα είχε διασφαλιστεί  έστω και οριακά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2021 που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς – η Πρωινή είχε  σχετικό ρεπορτάζ στις 3-1-2023- και έτσι έπαψε να παίζει το σενάριο το 4 εδρών που που φυσικά άλλαζε προς το δυσκολότερο τον σχεδιασμό των κομμάτων στην Ηλεία όπου τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπέγραψε λοιπόν και δημοσίευσε τον κατάλογο των βουλευτικών εδρών, με βάση τα δημοσιευθέντα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αποτελέσματα του νόμιμου πληθυσμού (δημοτών) της γενικής απογραφής που πραγματοποιήθηκε από 13 Νοεμβρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021 και έτσι ο νέος εκλογικός χάρτης του 2023 είναι πλέον έτοιμος με τους κερδισμένους και χαμένους των εδρών.

Για τον νομό μας διατηρήθηκε αμετάβλητος ο αριθμός των εδρών, διότι ο νόμιμος πληθυσμός της Ηλείας μειώθηκε μεν σε σχέση με το 2011 (168.358 από 182.456) αλλά όχι τόσο ώστε να υστερήσει στην κατανομή των εδρών. Σύμφωνα με τον πίνακα που έχει εκδοθεί στο ΦΕΚ ο αριθμός των  168.358  δίνει  4 έδρες  και έχουμε και μια   5η προστιθέμενη έδρα από το  υπόλοιπο των 32.002 δημοτών. Τα ψηφοδέλτια επομένως των κομμάτων που θα κατέλθουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023 παραμένουν με αριθμό 8 υποψηφίων.

Η απώλεια μιας έδρας στην Α ΄Αθηνών και η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου

Τέλος να σημειώσουμε ότι η απώλεια μια έδρας στην εκλογική Περιφέρεια της Α΄ Αθήνας όπου ειδικά για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ υπάρχει συνωστισμός «κορυφαίων» στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος που ενδιαφέρονται για μια θέση,   ισως και να επηρεάσει την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου που συζητείται τις τελευταίες ημέρες  για το  ψηφοδέλτιο της Ηλείας. Ο συνωστισμός υποψηφίων στην Α’ Αθήνας θα δείξει την έξοδο από την Α΄ Αθήνας προς στην  περιφέρεια, κάποιων εκ των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ κυριως  και έχει ενδιαφέρον να δούμε που θα κάτσει η… μπίλια!

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του νέου εκλογικού χάρτη

Με βάση τα νέα στοιχεία και την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές. Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Αμετάβλητες οι έδρες και στους τρεις νομούς της Π.Δ.Ε

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι  τρεις νομοί της Δυτικής Ελλάδας, και δεν καταγράφουν καμία απώλεια και παραμένουν για την Ηλεία 5 έδρες, την Αιτωλοακαρνανία 7 έδρες και την Αχαία 9 έδρες, επομένως τα κόμματα σχεδιάζουν τώρα  πλέον εκ του ασφαλούς τα ψηδοφέλτιά τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ωστόσο ειδικά για την Ηλεία το πρόβλημα εντοπίζεται στις γυναικείες υποψηφιότητες κυρίως στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ ( για διαφορετικούς λόγους στο καθένα) , ενώ αντιθέτως υπάρχει υπερπληθώρα ανδρών υποψηφίων. Όμως το δύσκολο παζλ των υποψηφιοτήτων θα πάρει το δρόμο του σύντομα , ειδικά  αν «κλειδώσει» η 9η Απριλίου για την προσφυγή στις κάλπες αφού ο χρόνος μετρά αντίστροφα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος