FOLLOW US: facebook twitter

«Διασωληνωμένη» η αγορά εργασίας

Ημερομηνία: 05-02-2021 | Συντάκτης:

Στον «πάγο» παραμένει η αγορά εργασίας λόγω των παρατεταμένων κλαδικών lockdown και των συνεχιζόμενων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Ενδεικτικό είναι πως τον περασμένο Ιανουάριο δηλώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναστολή σύμβασης εργασίας 642.153 εργαζόμενοι από 163.689 επιχειρήσεις. Σχεδόν οι μισοί, δηλαδή οι 300.073 εργαζόμενοι σε αναστολή, προέρχονται από 59.573 κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, ενώ οι υπόλοιποι 342.080 εργαζόμενοι δηλώθηκαν σε αναστολή από ανοιχτούς αλλά πληττόμενους βάσει ΚΑΔ εργοδότες.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που εμφανίζει ο Ιανουάριος όσον αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας είναι ακριβώς η ίδια με την εικόνα που εμφάνισε και ο περασμένος Δεκέμβριος, όταν είχαν δηλωθεί σε αναστολή 645.054 εργαζόμενοι από 168.199 επιχειρήσεις. Όπως εξηγούν ειδικοί – εργατολόγοι, τα στοιχεία φωτογραφίζουν τον «πάγο» στην αγορά εργασίας, που παραμένει χωρίς σημαντική κινητικότητα έναν χρόνο τώρα.

Οι συνθήκες κανονικότητας

Η εξέλιξη της πανδημίας δεν επιτρέπει -προς το παρόν- τη σταδιακή άρση των οριζόντιων κορονομέτρων, ωστόσο είναι μεγάλο ζητούμενο τι θα συμβεί όταν η αγορά εργασίας βγει σταδιακά από την… πρίζα των αναστολών συμβάσεων και κληθεί να λειτουργήσει σε συνθήκες μιας νέας κανονικότητας.

Πάντως, από χθες  πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ στους 642.153 εργαζόμενους που δηλώθηκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο. Βάση υπολογισμού είναι τα 534 ευρώ για όσους παρέμειναν σε αναστολή 30 ημέρες εντός Ιανουαρίου. Διαφορετικά θα δοθεί αναλογία, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο που επέστρεψαν από 18 έως 31 Ιανουαρίου στη δουλειά τους θα λάβουν 303 ευρώ. Για τις δύο εβδομάδες 18-31 Ιανουαρίου θα πρέπει να λάβουν αναλογία του μισθού τους από τον εργοδότη, εφόσον ανακλήθηκε η αναστολή της σύμβασής τους.

Καθώς η υγειονομική κρίση του κορονοϊού επελαύνει στη χώρα, η αγορά εργασίας παρέμεινε «διασωληνωμένη» και τον Φεβρουάριο στο οριζόντιο μέτρο των αναστολών. Ωστόσο, το νέο θεσμικό πλαίσιο ορίζει πως η αναστολή πρέπει πλέον να προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» και όχι να δηλώνεται εκ των υστέρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν αυθαιρεσίες εργοδοτών που κρατούν κανονικά στη δουλειά τους εργαζόμενους αλλά μετά τους δηλώνουν σε αναστολή, συχνά εν αγνοία τους.

Οι προαναγγελίες στην «Εργάνη» για τον Φεβρουάριο ολοκληρώνονται σημερα Παρασκευή 5/2.

Οι αναστολές του Φεβρουαρίου, που πραγματοποιούνται με τις λίστες ΚΑΔ του Ιανουαρίου, πρέπει να δηλωθούν έως και σημερα 5/2, εφόσον η αναστολή σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα (1-28/2) ή η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης θέλει να θέσει σε αναστολή εργαζόμενο ή εργαζόμενούς του ολόκληρο τον Φεβρουάριο.

Πρέπει να σπεύσει να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» έως 5/2. Ο ίδιος εργοδότης -εφόσον είναι ανοιχτός αλλά πληττόμενος βάσει ΚΑΔ- αν θέλει να δηλώσει αναστολές συμβάσεων για την εβδομάδα 15-19 Φεβρουαρίου οφείλει να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις στο «Εργάνη» το αργότερο έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος