FOLLOW US: facebook twitter

Διαρκής αγώνας για τη διάσωση της σταφίδας

Ημερομηνία: 21-10-2022 | Συντάκτης:

-Νέα κινητοποίηση χθες το πρωί στον Πύργο από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση της σταφιδοκαλλιέργειας εξέφρασαν χθες το πρώι, για μία ακόμα φορά με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο και αποκλεισμό της Εθνικής Οδού οι αγρότες της Ηλείας.

Η τιμή παραμένει χαμηλή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εξέλιξη που οδηγεί αρκετούς σταφιδοπαραγωγούς στην απόγνωση και στην πρόθεση εγκατάλειψης της καλλιέργειας, εφόσον δεν αναληφθεί πρωτοβουλία στήριξης από την πλευρά της πολιτείας.

Ο Νέος Αγρότης και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Τρύφωνας Χριστόπουλος, δήλωσε ότι πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος και ειδικά οι νεότεροι, καθώς ο κόπος τους δεν ανταμείβεται.

«Το πρόβλημα με τη σταφίδα είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει να αγωνιστούμε. Δεν γίνεται να την πουλάμε 0.60 κα 0,70 ευρώ. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Το πετρέλαιο είναι στο θεό. Τα λιπάσματα το ίδιο, κάτι πρέπει να γίνει. Πώς θα ζήσουμε. Είμαστε Νέοι Αγρότες, καθίσαμε στο χωριό αρχίζουμε και επενδύουμε σιγά σιγά για να πουλάμε τη σταφίδα 60 λεπτά; Δεν γίνεται. Αγώνας και πάλι αγώνας. Είναι η 2η συνεχόμενη χρονιά και ακούμε ότι και του χρόνου θα είναι έτσι. Οι σταφίδες είναι στην αποθήκη. Και να θέλουμε να δώσουμε, δε μας δίνουν χρήματα. Μας λένε σε 15-20 μέρες και τραβάει 2-3 μήνες», τόνισε.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Γιώργος Δημακόπουλος τόνισε ότι πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας για να μην φτωχοποιηθουν κι άλλο οι αγρότες.

«Κοιτάνε να μας φάνε τη σταφίδα σε εξευτελιστικές τιμές. Ηδη τώρα δεν αγοράζουν τίποτα, έχουν σταματήσει τα πάντα. Εμάς τώρα μας κυνηγάνε εφορία, ΔΕΗ, τα πάντα. Το μόνο που μας απομένει είναι ο σκληρός αγώνας.

Καλώ όλους τους σταφιδοπαραγωγούς να συμμετάσχουν κοντά μας και η φωνή μας να ακουστεί στη Βουλή. Αν χρειαστεί θα φτάσουμε κι εκεί ακόμα να φανεί το πρόβλημά μας και να πουν τι θα γίνει. Εχουμε οικογένειες και παιδιά», επισήμανε.

Αιχμές για κυβερνητικούς «παρατρεχάμενους» στα σταφιδοχώρια

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Χρήστος Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι τα προϊόντα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές γιατί κάποιοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των σταφιδοπαραγωγών και των αμπελουργών.

«Σε αυτό βοηθά η πολιτική κατάσταση που υπάρχει. Μάλιστα είχαν βγει διάφορα κλιμάκια στα χωριά πριν από την κινητοποίηση και έλεγαν ότι έχουν πακτωλό χρημάτων στους παραγωγούς να δώσουν. Εμείς λέμε στους συναδέλφους που δεν είναι σήμερα εδώ ότι αν δεν δουν κάτι σε ΦΕΚ με υπογραφή ΥΠΟΙΚ, τίποτα δεν μπορούμε να περιμένουμε. Και τώρα δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η επόμενη περίοδος και τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα αν λάβουμε υπόψη και τις περικοπές που θα υπάρξουν στις επιδοτήσεις σε ορισμένα προϊόντα και την αλλαγή της νέας ΚΑΠ από την ΕΕ. Τίποτα καλό δεν προβλέπεται για τον αγροτικό τομέα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως ό,τι έχουμε κερδίσει έχει κερδηθεί από αγώνες με πολλές μέρες στους δρόμους. Δεν μας μένει άλλη λύση», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε πως οι συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις γιατί δεν έχει λυθεί τίποτα σε σχέση με τη σταφίδα και τα αμπέλια.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάποιους παρατρεχάμενους στα χωριά που τάζουν ότι θα πάρουν μέτρα στήριξης, τους λένε να μη βγαίνουν στο δρόμο και ότι θα τους λύσουν το πρόβλημα, αλλά δεν τους λένε ότι αυτοί είναι η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα, η πολιτική τους. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να παραμείνουμε στα χωράφια μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Διαφορετικά μας οδηγούν στη φτωχοποίηση, την εξαθλίωση και τον αφανισμό της καλλιέργειας. Συνεχίζουμε τον αγώνα των δύο προηγούμενων ετών. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πολύ καλά ότι πρέπει να δώσει κατώτερη εγγυημένη τιμή στη σταφίδα, να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα από την περσινή και την προπέρσινη καλλιέργεια και να μην προσπαθεί να δουλέψει τον κόσμο. Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη, το πετρέλαιο έχει πάει 100% πάνω στα 2,20. Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως δίνει στους μεγαλοξενοδόχους, κλινικάρχες, εφοπλιστές αφείδωλα, για να καλλιεργήσουμε και να τρώει ο ελληνικός λαός φτηνά και ασφαλή προϊόντασ», τόνισε και προανήγγειλε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην αυριανή Αgrotica στη Θεσσαλονίκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος