FOLLOW US: facebook twitter

Διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας: Να σταματήσει η διακομιδή ψυχικά νοσούντων με περιπολικό

Ημερομηνία: 14-06-2021 | Συντάκτης:

Λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς ατόμων με ψυχικά νοσήματα ζητούν οι αστυνομικοί της Ηλείας, καθότι δεν έχει αλλάξει κάτι παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις προς την πολιτεία, με συνέπεια να αναγκάζονται να εκτελούν χρέη ασθενοφόρου με το περιπολικό!

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Παναγιώτης Ζώντος, πριν από τρεις ημέρες έγινε μία ακόμα διακομιδή ασθενούς ψυχικά νοσούντος με περιπολικό, παρότι αυτό δεν προβλέπεται.

«Έχουμε επισημάνει κατ΄επανάληψη ότι η μεταφορά ασθενούς με περιπολικό γίνεται καθ’υπέρβαση των καθηκόντων μας και με παραχωρήσεις από το προσωπικό της ΕΛΑΣ, συχνά κατόπιν πιέσεων από τους ασκούντες τη διοίκηση αλλά και με ευθύνη των αρμοδίων. Με βάση τη νομοθεσία, κάθε μεταφορά του θεραπευόμενου διενεργείται από τον θεράποντα ιατρό και με κατάλληλα διαμορφωμένο όχημα, συνήθως ασθενοφόρο, και με τη συνοδεία των αστυνομικών αρχών για συνδρομή και εξασφάλιση ασφαλούς διαδρομής, καθήκον στο οποίο ανταποκρινόμαστε πάντα», τόνισε ο κ. Ζώντος και πρόσθεσε ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να τηρηθεί η νομοθεσία και να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία.

«Πρέπει να σταματήσει να συμβαίνει αυτό, γιατί φέρνει σε δύσκολη θέση τους αστυνομικούς και ουσιαστικά καταπατά τις ανθρώπινες αξίες. Η μεταγωγή ψυχικώς νοσούντων πρέπει να διενεργείται υπό συνθήκες που θα πρέπει να εξασφαλίζουν το σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ασθενούς. Το προσωπικό της αστυνομίας  δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και γνώσεις στην επιστήμη της Ψυχιατρικής και της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, ούτε γνώσεις σχετικά με την εφαρμογή τεχνικών αποκλιμάκωσης της ψυχολογικής έντασης διεγερτικού ασθενούς.Θα πρέπει να μεριμνήσει το κράτος για ασφαλή μεταγωγή του ασθενούς και για την προστασία αυτού και των αστυνομικών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος