FOLLOW US: facebook twitter

Διαμάχη για ένα… περίπτερο στη Βάρδα!

Ημερομηνία: 07-12-2022 | Συντάκτης:

-Αλλαγή θέσης θέλει ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, αντιδρά η μισθώτρια

-Απόφαση διοικητικής αποβολής έλαβε το δημοτικό συμβούλιο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε… σίριαλ που μπορεί και να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, έχει εξελιχθεί η θέση ενός περιπτέρου στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Αρχαίας Ολυμπίας στη Βάρδα, καθώς η δημοτική αρχή επιδιώκει τη μετακίνησή του αλλά η μισθώτρια αντιδρά, με συνέπεια να χρειαστεί η λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, για να εκδοθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής της μισθώτριας της άδειας εκμετάλλευσης!

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο και αλλόκοτο, η ιστορία έχει ως εξής: Ο δικαιούχος της άδειας εκμετάλλευσης, Φ.Κ., παραχώρησε τον Φεβρουάριο του 2017 στην Α.Λ. την άδεια για δέκα χρόνια, μίσθωση την οποία ενέκρινε τον ίδιο μήνα ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Τον Σεπτέμβριο του 2018, όμως, απεβίωσε ο δικαιούχος της άδειας χωρίς να αφήσει δικαιούχους μεταβίβασης, αφού οι κληρονόμοι του δεν προέβησαν σε κάποια σχετική ενέργεια, με αποτέλεσμα η μισθώτρια να διατηρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του περιπτέρου μέχρι και σήμερα, καταβάλλοντας στον δήμο το αντίστοιχο μίσθωμα και υποβάλλοντας τη σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Με τη σειρά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει η νομοθεσία, ζήτησαν έγγραφη διατύπωση γνώμης του ΑΤ Βουπρασίας, σε σχέση με την καταλληλότητα του χώρου για λειτουργία του συγκεκριμένου περιπτέρου. Το ΑΤ Βουπρασίας, όμως, με έγγραφό του τον Ιούλιο του 2021, γνωμοδότησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι η θέση του περιπτέρου «δεν είναι κατάλληλη, καθώς δεν επαρκεί το πλάτος του πεζοδρομίου για τη διέλευση πεζών, ενώ εμποδίζει κατά ένα μέρος την ορατότητα των οδηγών κατά την διάσχιση της ανωτέρω διασταύρωσης».

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε από το Τμήμα Μελετών & Επίβλεψης Έργων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βάρδας, εισηγούμενο την άμεση απομάκρυνση του περιπτέρου και τη μετατόπισή του σε άλλη θέση, η οποία θα πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.

Σε δύο αυγουστιάτικες συνεδριάσεις του 2021, το Συμβούλιο της Κοινότητας Βάρδας, δεν ξεκαθάρισε την κατάσταση, αφού δεν κατέληξε σε οριστική απόφαση, αλλά παρέθεσε τις απόψεις κάθε μέλους του Συμβουλίου και παρέπεμψε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ωστόσο, από όσα διατυπώθηκαν στο Συμβούλιο Κοινότητας Βάρδας, προκύπτει ότι άπαντες, πλην του κ. Σοφιανόπουλου, που δήλωσε «παρών», τάχθηκαν υπέρ της μετατόπισης του περιπτέρου.

 Αξίζει να επισημανθεί ότι στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης έως σήμερα δεν έχει ληφθεί απόφαση καθορισμού των θέσεων των περιπτέρων, αλλά έχει ψηφιστεί Κανονισμός Λειτουργίας των Περιπτέρων στα όρια αρμοδιότητας του.

Εξώδικο στο εξώδικο και… διοικητική αποβολή

 Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας, στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα το περίπτερο (συμβολή των οδών Αρχαίας Ολυμπίας και Αγίου Νικολάου), βρίσκεται σε εξέλιξη, και μάλιστα σε πολύ προχωρημένο στάδιο (σχεδόν περατωμένο), το έργο της διαπλάτυνσης πεζοδρομίων, η ολοκλήρωση και παράδοση του οποίου συναντά ανυπέρβλητα προσκόμματα, λόγω ακριβώς της ύπαρξης του περιπτέρου στο σημείο αυτό.

«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου αλλά και με την κείμενη νομοθεσία, επιβάλλεται να δημιουργηθεί ράμπα για τη διέλευση των αναπηρικών αμαξιδίων, αλλά και να καταλείπεται επαρκής χώρος για τη διέλευση των πεζών, η οποία σήμερα, στο σημείο αυτό, είναι εφικτή μόνο εφόσον οι πεζοί κατεβούν από το πεζοδρόμιο και διέλθουν μέσω του οδοστρώματος, με όσους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους διερχομένους, με δεδομένη την ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση οχημάτων και δικύκλων από τη συγκεκριμένη διασταύρωση», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι με βάση όλα τα στοιχεία της υπόθεσης εκδόθηκε στις 13 Ιουλίου του 2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με βάση την οποία αποφασίστηκε η μετατόπιση του περιπτέρου σε νέα θέση, καθώς και σχετική Απόφαση της Αποκεντρωμένης, η οποία επί της ουσίας επικύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια εστάλη εξώδικη δήλωση-πρόσκληση στη μισθώτρια να αποδώσει ελεύθερο και κενό παντός περιεχομένου το κουβούκλιο του περιπτέρου, για να καταστεί εφικτή η μετατόπισή του στη νέα ορισθείσα θέση του, κοντά στο Δημοτικό Κατάστημα Βάρδας, μαζί με όλες τις αποφάσεις που προαναφέρθηκαν.

Από την πλευρά της, όμως, η μισθώτρια απέστειλε στις 10 Οκτωβρίου του 2022 εξώδικη απάντηση-προειδοποίησή της προς τον Δήμο, σύμφωνα με την οποία αρνείται να αποδώσει τον χώρο, παρά την απόφαση περί μετατόπισης του περιπτέρου, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για τη μετατόπιση.

Μετά από όλα αυτά, το δημοτικό συμβούλιο, μετά τη σχετική εισήγηση του δημάρχου «προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δήμου», έκρινε αναγκαία την κίνηση της διαδικασίας έκδοσης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής κατά της μισθώτριας, προκειμένου να εκδοθεί τίτλος εκτελεστός και να επιτευχθεί η μετατόπιση του περιπτέρου στη νέα θέση του. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Λευκό ψήφισαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσιος Μάλιαρης και Οδυσσέας Μανιάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος