FOLLOW US: facebook twitter

Διαλύθηκε με κρότο η περιβόητη European Super League

Ημερομηνία: 22-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Μέσα σε λιγότερο από δυο 24ωρα το «πραξικόπημα» της ESL κατέρρευσε σαν χάρτινο τραπουλόχαρτο. Πηδούν από το καράβι οι ιδρυτικές ομάδες με πρώτες τις αγγλικές. Το πρότζεκτ βρίσκεται υπό διαμόρφωση αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κλειστή λίγκα που βουλιάζει στον βούρκο.

Γκρεμίζεται πριν καν ξεκινήσει το εγχείρημα της European Super League υπό το βάρος των αντιδράσεων από οπαδούς και τις απειλές UEFA και FIFA. Το εγχείρημα οδεύει να εξελιχτεί στο μεγαλύτερο φιάσκο όλων των εποχών για τις εμπλεκόμενες 12 ιδρύτριες ομάδες που τυφλώθηκαν από το χρήμα. Το πρώτο βήμα για το ξήλωμα του πουλόβερ έκαναν οι έξι αγγλικές ομάδες (Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης η ESL εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως η απόφαση των αγγλικών ομάδων πάρθηκε κάτω από «πίεση» και σαν να μη συνέβη τίποτα ενημέρωσε πως το πρότζεκτ βρίσκεται υπό διαμόρφωση…

«Η European Super League είναι πεπεισμένη ότι η σημερινό status quo του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πρέπει να αλλάξει. Προτείνουμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή το υπάρχον σύστημα δεν δουλεύει. Η πρότασή μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα για ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας» αναφέρει αρχικά η ESL.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, «που είναι αναγκασμένοι να λάβουν τέτοιες αποφάσεις λόγω της πίεσης που τους ασκείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες, όπως αποδείχθηκε από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την προστασία της European Super League από δράσεις τρίτων» συνεχίζει η ανακοίνωση αγνοώντας πως ο ποδοσφαιρικός κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη.

Και καταλήγει: «Δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Αποχωρήσεις 

Από το καράβι ξεκίνησαν να πηδούν οι αγγλικές ομάδες ενώ έπεται και συνέχεια. Την αρχή έκαναν οι Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.  Τα αγγλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η ομάδα του Λονδίνου αποχωρεί με απόφαση του ιδιοκτήτη της Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έπειτα και από την χθεσινή «οργή λαού» έξω από την έδρα της ομάδας. Μετά και την ανακοίνωση της Μάντσεστερ Σίτι, ήρθε η σειρά της έτερης ομάδας του Μάντεστερ να αποφασίσει την αποχώρησή της από την ESL.

Στο στρατόπεδο της Γιουνάιτεντ, μάλιστα, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς, ο πρόεδρος της ομάδας, Εντ Γούντγουορντ παραιτήθηκε από τη θέση του.

Αργά τη νύχτα της Τρίτης και οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες (Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Τότεναμ) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το πρότζεκτ.

Με επίσημη τοποθέτησή της που «ανέβασε» στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία «χαιρέτισε» την απόφαση ομάδων της χώρας που είχαν εμπλακεί ενεργά με την κίνηση των «12», να αποχωρήσουν από την European Super League, τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο, ήταν και παραμένει για τους φιλάθλους.

Στην Ισπανία, η Ατλέτικο Μαδρίτης έπραξε το ίδιο, ενώ η Μπαρτσελόνα θα θέσει προς ψηφοφορία το ζήτημα στα μέλη της. Την ίδια στιγμή οι αναταράξεις φθάνουν και στην Ιταλία. Η Ίντερ έγινε η πρώτη ομάδα της γειτονικής χώρας που εγκατέλειψε το πλοίο των «12». Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, έχει υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία της ιταλικής ομάδας.

Στην αντεπίθεση η UEFA

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κορυφαία διοργανώτρια αρχή της Ευρώπης, η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου, επιχειρεί ένα ντεμαράζ απέναντι στην Super League, όχι μόνο μέσω των απειλών, αλλά με την παρουσίαση του νέου Champions League, αλλά και με την προώθηση νέας οικονομικής συμφωνίας που θα φέρει αυξημένα έσοδα. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, η UEFA είναι κοντά σε συμφωνία με αγγλικό fund για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4,5 έως 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως απάντηση στη συνεργασία ELS-JP Morgan.

Την είδηση επιβεβαιώνουν και γαλλικά μέσα και, ουσιαστικά, μια τέτοια συμφωνία θα σημαίνει ότι οι ομάδες θα εισπράττουν αρκετά υψηλότερα ποσά από τη συμμετοχή τους στο Champions League.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος