FOLLOW US: facebook twitter

Το διαιτολόγιο των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Ημερομηνία: 03-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στους Δήμους από το Υπ. Υγείας

Το διαιτολόγιο που προσφέρεται σε βρέφη και νήπια στους δημόσιους και ιδιωτικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας, καθορίζει το υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ορθές διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Επισημαίνεται ότι τα διαιτολόγια, που σχεδιάστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Διατροφικής

Πολιτικής, βασίζονται στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής και έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις εθνικές διατροφικές συστάσεις,όπως αυτές ορίζονται στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή τροφίμων που είναι φρέσκα, μη επεξεργασμένα και έχουνχαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, σάκχαρα και λιπαρά, δεδομένου ότι η συχνή πρόσληψη αυτών τωνσυστατικών έχει σχετιστεί με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακάνοσήματα και σακχαρώδης διαβήτης. Παράλληλα τονίζεται ότι η παροχή υγιεινών γευμάτων και σνακστα παιδιά και ο περιορισμός της έκθεσης σε λιγότερο υγιεινές επιλογές μπορεί να βελτιώσει την υγείατους, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων και να βελτιώσει τις μαθησιακές τους δυνατότητες.

Προκειμένου τα βρέφη και νήπια να απολαμβάνουν τα οφέλη της υγιεινής και ισορροπημένηςδιατροφής, οι υπεύθυνοι και το προσωπικό των σταθμών καθώς και οι Παιδίατροι και Διαιτολόγοι πουσυντάσσουν τα προγράμματα διατροφής θα πρέπει να μεριμνούν και να εξασφαλίζουν την τήρηση τωναναφερομένων στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις χρησιμοποιώντας ως βάση για το διαιτολόγιο των βρεφών και των νηπίων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος