FOLLOW US: facebook twitter

Δεσμεύτηκε για τη συνδεδεμένη ενίσχυση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς

Ημερομηνία: 28-06-2022 | Συντάκτης:

-Θα προταθούν εκ νέου η σταφίδα, η βιομηχανική τομάτα και τα εσπεριδοειδή, απάντησε χθες ο ΥΠΑΑΤ Γ.Γεωργαντάς στον βουλευτή Ηλείας, Ανδρ. Νικολακόπουλο
-Αποκάλυψε ότι στην πρότασή του προς την ΕΕ θα προτείνει και την ένταξη του αραβόσιτου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Για την πρόταση παραμονής της σταφίδας, της βιομηχανικής τομάτας και των εσπεριδοειδών στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, χθες το απόγευμα, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλου, μετά το χθεσινό ρεπορτάζ της Πρωινής.

«Το λέω για να ενημερωθούν και οι παραγωγοί της Ηλείας. Η απάντησή μου είναι απόλυτη. Τα τρία αυτά προϊόντα που αναφέρατε, θα ζητήσουμε να παραμείνουνε στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της νεάς ΚΑΠ, για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά τους. Η πρόταση θα είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και σύντομα θα την κοινοποιήσουμε και επίσημα για να είναι όλοι ενήμεροι», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να εντάξει και το καλαμπόκι στη συνδεδεμένη ενίσχυση, για λόγους που σχετίζονται με την επισιτιστική κρίση λόγω πολέμου, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα.

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής και να στηρίξουμε στη δύσκολη μεταβατική περίοδο με το υψηλό κόστος παραγωγής και τα δεδομένα που έχουν ανατραπεί, δίνοντας στήριξη και ασφάλεια στους αγρότες μας. Στα αιτήματα της νέας πρότασης θα συμπεριληφθούν το σιτάρι και ο αραβόσιτος, που χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή. Θα επιχειρήσουμε την ένταξή τους στη συνδεδεμένη ενίσχυση» σημείωσε επαναλαμβάνοντας ότι θα αφαιρεθούν δύο προϊόντα (δεν τα προσδιόρισε) τα οποία δεν είναι τα τρία που αφορούν την Ηλεία.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολακόπουλος, τόνισε ότι υπάρχει έκδηλη ανησυχία στην Ηλεία, διότι ως τώρα δεν είχε διατυπωθεί καθαρή επίσημη θέση –επικαλούμενος το χθεσινό ρεπορτάζ της Πρωινής- και ζήτησε από το υπουργείο να επιδιώξει την υλοποίηση της πρότασής του προς την Κομισιόν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Είναι έντονη η ανησυχία στην Ηλεία, για αυτό και είναι σημαντικό το ότι διαλύετε κάθε αμφιβολία σήμερα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να πείσουμε την ΕΕ και να πούμε ξεκάθαρα ότι θα το ζητήσουμε να παραμείνουν τα τρία αυτά προϊόντα στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης και να το δεχθεί η ΕΕ», είπε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος