FOLLOW US: facebook twitter

«Δεν θέλουμε εισαχθέντες, θέλουμε αποφοίτους» δηλώνει η Κεραμέως, με 30.000 υποψηφίους να μένουν εκτός Πανεπιστημίων

Ημερομηνία: 22-07-2021 | Συντάκτης:

Περίπου τριάντα χιλιάδες υποψήφιοι αναμένεται να μείνουν εκτός πανεπιστημίων αυτή τη χρονιά, κυρίως λόγω των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θέσπισε το υπουργείο στις φετινές εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές της φετινής χρονιάς εκτός απ’ το γεγονός ότι βρέθηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας, να καλούνται να καλύψουν κανονικά την αντίστοιχη ύλη, ήρθαν αντιμέτωποι και με το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ειδικότητα της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής. Με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι., με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι «κόβονται» από την ΕΒΕ περίπου 15.000 υποψήφιοι. Παράλληλα, άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων διότι δεν χωράνε στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων των Πανεπιστημίων. Ετσι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, το 1/3 των υποψηφίων, «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα Πανεπιστήμια.

«Δεν θέλουμε εισαχθέντες, θέλουμε αποφοίτους»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η Νίκη Κεραμέως κλήθηκε να δώσει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για τους χιλιάδες υποψήφιους που δε θα μπουν σε πανεπιστήμια φέτος με το νέο σύστημα.

«Σε σχέση με πέρυσι υπάρχει ένας αριθμός υποψηφίων που δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις… Εμείς θέλουμε αποφοίτους όχι εισαχθέντες» επισήμανε η Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής στις Πανελλήνιες.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «κάναμε μια μεγάλη αλλαγή, δηλαδή ότι μπήκανε ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε φοιτητές, αλλά θέλουμε και αποφοίτους, δεν θέλουμε να εγκλωβίζονται από ένα πανεπιστήμιο από το οποίο δε θα αποφοιτήσουν και να είναι μια ζωή με ένα απολυτήριο λυκείου. Τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις για να μην εγκλωβίζονται τα παιδιά μας… Να έχουμε υπόψη μας ότι τέσσερις στους 10 φοιτητές δεν αποφοιτούν ποτέ γιατί δεν πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να φοιτήσουν».

Υποψήφια με 21.383 μόρια αποκλείστηκε από Σχολή που ως το 2020 δεν ξεπερνούσε τα 8.500

Δημοσιεύουμε παρακάτω επιστολή απόγνωσης μητέρας υποψήφιας η οποία με 21.383 αποκλείστηκε από την σχολή Γραφιστικής  του ΠΑΔΑ που παραδοσιακά μέχρι και το 2020 δεν ξεπερνούσε τα 8.500 μόρια. Απίθανο; Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής madebyΚεραμέως μετατρέπει τα αδύνατα σε δυνατά.

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες ότι η εξέταση του Πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος Ελεύθερου και Γραμμικού σχεδίου  πραγματοποιήθηκε στα σχολεία   κατόπιν ελάχιστων ωρών τηλεκπαίδευσης  με έναρξη τα μέσα Μαρτίου στην πόλη της Αθήνας με ότι αυτό συνεπάγεται  για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος , ποιο είναι το ποσοστό της  ύλης που  καλύφθηκε  μέσα σε αυτό το δίμηνο ; Πως προετοιμάστηκαν άραγε οι άμοιροι μαθητές που τα πενιχρά έως και ανύπαρκτα οικογενειακά τους εισοδήματα δεν επέτρεψαν να λάβουν εξωσχολική ενίσχυση στο εν λόγω μάθημα ; Με ποια κριτήρια θα βαθμολογηθούν;

H απάντηση δόθηκε χθες μετά την ανακοίνωση των ΕΒΕ από το στόμα εκατοντάδων υποψηφίων που μένουν εκτός των συνειδητών επιλογών τους εξαιτίας του ΑΔΙΔΑΚΤΟΥ σχεδίου και των παράλογων απαιτήσεων του νέου νομοσχεδίου που μόνο στο καλό των παιδιών μας δεν αποσκοπεί.

Η κόρη μου, υποψήφια φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις , παιδί με καλλιτεχνικές ανησυχίες , έθεσε ως στόχο την είσοδό της στην σχολή Γραφιστικής  του ΠΑΔΑ η οποία παραδοσιακά μέχρι και το 2020 δεν ξεπερνούσε τα 8.500 μόρια συμπεριλαμβανομένων και των 2 ειδικών μαθημάτων (ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου).

Η κόρη μου δεν παρέδωσε «λευκή κόλλα» όπως επαναλαμβάνετε κυρία Κεραμέως  ξανά και ξανά ,στην προσπάθειά σας  να προβάλλεται την αναγκαιότητα του νέου νομοσχεδίου .

Η κόρη μου συγκέντρωσε    (18.193 στα 4 βασικά μαθήματα  και 3.190 στα 2 ΑΔΙΔΑΚΤΑ ειδικά μαθήματα  ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο) γράφοντας     18 στο γραμμικό,13,9 στο ελεύθερο και δεν θα εισαχθεί στην σχολή της Γραφιστικής καθώς   η βαθμολογία της στο ελεύθερο σχέδιο είναι μικρότερη της  ΕΒΕ  κατά 0,12 μόρια!!

Η κόρη μου –όπως και εκατοντάδες άλλα παιδιά – για να μην πετάξει στον κάδο των αχρήστων  τους κόπους ,την αξιέπαινη προσπάθειά  και τα 21.383 μόρια της,  θα αναγκαστεί να επιλέξει μια σχολή που δεν θα καταφέρει να τελειώσει ποτέ !

Προσπαθώ να πιστέψω  πως απλώς δεν είχατε καλά σχεδιάσει και υπολογίσει όλες τις παραμέτρους αλλά και να μην αποδώσω σκοπιμότητες τύπου ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, χωρίς να το καταφέρνω!

Παρακαλώ έστω και την ύστατη στιγμή όπως επανεξετάσετε το θέμα της ΕΒΕ στο συγκεκριμένο μάθημα και  προβείτε σε διορθωτικούς χειρισμούς συλλογικά για όλες τις περιπτώσεις  των εκατοντάδων

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ  νέων παιδιών που βρίσκονται σε αδιέξοδο τόσο άδικα και παράδοξα .

Με εκτίμηση

Χρ.Ορφ., Ιδιωτική υπάλληλος.

Πηγή: thepressproject.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος