FOLLOW US: facebook twitter

«Δεν θα έχουμε εισόδημα για 10 χρόνια»!: Παρέμβαση στον Πρωθυπουργό από την Επιτροπή ελαιοτριβαίων περιοχής Ολυμπίας και Γορτυνίας λόγω των μεγάλων καταστροφών από τις φωτιές

Ημερομηνία: 15-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα
-Ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των χιλιάδων πυρόπληκτων επαγγελματιών και παραγωγών ελαιολάδου και σχέδιο επανεκκίνησης της ελαιοπαραγωγής

Άμεσα μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων παραγωγών και  επαγγελματιών του νομού μας αλλά και της γειτονικής Γορτυνίας που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Ελαιοτριβαίων περιοχής Ολυμπίας και Γορτυνίας, που κρούει καμπανάκι κινδύνου οικονομικού αφανισμού τους. Παράλληλα ζητούν ένα μακροχρόνιο σχέδιο, επανεκκίνησης και επανασύστασης της ελαιοκαλλιέργειας, γιατί το ελαιόλαδο για τις δύο αυτές περιοχές αποτελεί την βασική οικονομική δραστηριότητα χιλιάδων επαγγελματιών και νοικοκυριών. Τα αιτήματά τους αυτά απέστειλαν με υπογραφές ελαιοτριβαίων και στον Πρωθυπουργό, την πολιτική και τοπική ηγεσία ζητώντας να μεριμνήσουν άμεσα και να δώσουν λύση στο τεράστιο αυτό θέμα. Ειδικότερα η Συντονιστική Επιτροπή ελαιοτριβαίων  περιοχής Ολυμπίας και Γορτυνίας, αναφέρει τα εξής:

«Πέρασε πάνω από  ένας μήνας από την μεγάλη  καταστροφική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή μας. Δυστυχώς, όπως προκύπτει και από την καταγραφή, οι ζημιές, συνολικά και ιδιαίτερα στην ελαιοπαραγωγή, δεν έχουν προηγούμενο.  Οι περιοχές της Γορτυνίας και της Ολυμπίας έχουν ως βασική αγροτική οικονομική δραστηριότητα την ελαιοπαραγωγή. Για  περισσότερες από 20.000 οικογένειες, το βασικό μερίδιο  στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από το λάδι και τις ελιές. Πέραν της παραγωγής, η μεταποίηση και όλα τα δορυφορικά επαγγέλματα,  εκατοντάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν ως βάση των δραστηριοτήτων τους το ελαιόλαδο, επηρεάζονται οικονομικά  και βρίσκονται και αυτοί σε πολύ δύσκολη θέση. Στην περιοχή  της Ολυμπίας κάηκαν πάνω από 400.000  ελαιόδεντρα και  στη Γορτυνία 250.000.

Υπολογίζουμε,  για τα επόμενα 10 χρόνια, ακόμη και αν γίνει άμεσα αναπλήρωση των καμένων  δένδρων ότι   θα έχουμε μια μείωση της   ετήσιας παραγωγής λαδιού πάνω από 7.000 τόνους και με μεσοσταθμικές τιμές , το απολεσθέν εισόδημα υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Απαιτούνται  άμεσα μέτρα ανακούφισης των χιλιάδων παραγωγών και επαγγελματιών και συγχρόνως ένα μακροχρόνιο σχέδιο, επανεκκίνησης και επανασύστασης της ελαιοκαλλιέργειας, με παράλληλες  πρωτοβουλίες  και δράσεις, καθώς και μέτρα ενίσχυσης της τυποποίησης και των στάνταρς της ποιότητας του ξεχωριστού λαδιού της περιοχής με τις ποικιλίες χωραϊτικο και κορωνέϊκο. Εμείς οι 11 επιχειρήσεις –ελαιοτριβεία της περιοχής που εξυπηρετούμε πάνω από 10000 παραγωγούς και  απασχολούμε  περίπου 150 εργαζόμενους , θα βρεθούμε  στους επόμενους μήνες σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση,  με βάση τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις μας.

Γι αυτό,  συγκροτήσαμε επιτροπή πρωτοβουλίας, ώστε να δράσουμε άμεσα,  σε συνεργασία με τους   καλλιεργητές  της ελιάς , τις επαγγελματικές και συνεταιριστικές ενώσεις, τους δήμους Ολυμπίας και Γορτυνίας , καθώς και τις περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής  Ελλάδας.

Ζητούμε, τα μέτρα που θα   ανακοινωθούν, να έχουν  στόχο την άμεση  ανακούφιση των πληγέντων  κατ αναλογία αντίστοιχων με αυτά της Ευβοίας  και στη συνέχεια χωρίς  χάσιμο χρόνου, με ευρύτερη συναίνεση και συμφωνία, να εκπονηθεί σχέδιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα  με πενταετή ορίζοντα, για την ανασύσταση των καλλιεργειών και την ανάπτυξη τη περιοχής.

Άμεσα,  πριν οδηγηθούμε σε οικολογική κοινωνική και παραγωγική απερήμωση.

Σχετικό υπόμνημα με ανάλογο περιεχόμενο αποστέλλεται  σε όλους  τους θεσμικούς  πολιτικούς και  αυτοδιοικητικούς  φορείς , καθώς  στον Πρωθυπουργο και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η Συντονιστική Επιτροπή»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ