FOLLOW US: facebook twitter

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ανησυχία για την εποχική γρίπη

Ημερομηνία: 18-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
Γράφει ο Θάνος Μπακέλλας, Φαρμακοποιός

Σε καθημερινή βάση τις τελευταίες εβδομάδες, γίνεται από τα Μ.Μ.Ε ένας βομβαρδισμός ενημέρωσης για το θέμα της έξαρσης της εποχικής γρίπης και των θανάτων που προέρχονται από αυτή. Για να δούμε λοιπόν κάποια δεδομένα που θα μας κάνουνε να καταλάβουμε καλύτερα περί τίνος πρόκειται.

Όπως όλοι γνωρίζουμε  ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης καθώς επίσης το συχνό πλύσιμο χεριών, η χρήση μασκών, η μη παραμονή σε κλειστούς χώρους κ.α.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία  από τις εβδομαδιαίες  εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τους θανάτους από την εποχική γρίπη κατά τα έτη 2012-2019 , την φετινή χρονιά είχαμε τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων της τελευταίας επταετίας .

Ως εκ τούτου λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πανικού του πληθυσμού ,πόσο δε μάλλον να παρατηρείται από τα Μ.Μ.Ε ως μείζον θέμα αυτή τη στιγμή η έλλειψη εμβολίων που φυσιολογικά αυτόν τον καιρό υφίσταται.Οι ποσότητες που υπήρχαν κατά την περίοδο του αντιγριπικού εμβολιασμού επαρκούσαν τόσο για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων, όσο και για όποιον συμπολίτη μας επιθυμούσε να εμβολιαστεί μετά από σύσταση του ιατρού του.

Περισσότερο το πρόβλημα αφορά τη μη συμμόρφωση του ασθενούς στις συστάσεις που έχουν γίνει από ιατρούς και φαρμακοποιούς και τρέχουν τώρα πανικόβλητοι να εμβολιαστούνε τελευταία στιγμή, παρά στην κακή οργάνωση του συστήματος όπως αυτό παρουσιάζεται από ορισμένους.

Βέβαια αντίστοιχα με το θέμα της γρίπης και των εμβολίων, δεν έχει ακουστεί ούτε λέξη για τις αυξήσεις φωτιά που έχουνε πάρει πολλά ΜΥΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) τον τελευταίο καιρό, όπως για παράδειγμα η ασπιρίνη που πλέον κοστίζει 4 € και πάρα πολλά άλλα σκευάσματα.

Κάποιοι κάποτε μιλούσανε για απελευθέρωση και ελεύθερη αγορά  που θα οδηγούσε σε μειώσεις τιμών προς όφελος των καταναλωτών , τα γεγονότα όμως αποδεικνύουν το αντίθετο.

Τα συμπεράσματα δικά σας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος