FOLLOW US: facebook twitter

«Δεν περισσεύει καμία δομή στην Ηλεία»-Απέρριψε την κατάργηση της ΝΜ Αμαλιάδας ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία: 01-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Υγεία

-Απέρριψε την κατάργηση της ΝΜ Αμαλιάδας ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρ. Ξανθός κατά την διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στην Ηλεία προκρίνοντας διακριτό ρόλο σε σχέση με το Γ.Ν Πύργου

-Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καταργεί το κεκτημένο του ’83 και οδηγεί σε προ-ΕΣΥ κατάσταση

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Την ευθεία υπονόμευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω της ιδιωτικοποίησής του και τη κατάργησης νοσοκομείων που δήθεν περισσεύουν, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο βουλευτής και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ήλιδας στην Αμαλιάδα, στο πλαίσιο περιοδείας του στα νοσοκομεία της Ηλείας, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ηλείας, Διον. Καλαματιανό και τοπικά στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Ξανθός επισήμανε πως η κυβέρνηση ξεθεμελιώνει ό,τι χτίστηκε από το 1983 μέχρι σήμερα στη Δημόσια Υγεία, καθώς δεν έκανε καμία επένδυση στον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και προχωρά στην κατάργηση του βασικού κανόνα που ισχύει από την ίδρυση του ΕΣΥ, δηλαδή την έννοια της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σχεδιάζοντας Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Χαρακτήρα (ΣΔΙΤ) στην υγειονομική περίθαλψη.

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση να γίνει μια σοβαρή επένδυση προοπτικής και αναβάθμισης του ΕΣΥ την επόμενη μέρα της πανδημίας και αυτό έχει επηρεάσει το ηθικό των γιατρών και των νοσηλευτών, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι θέλουν ασφάλεια για τη δουλειά τους και για τις θέσεις εργασίας. Δεν βλέπουν μια επένδυση κοινωνικά ανταποδοτική και θα βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής προσωπικού. Τέτοια προοπτική δυστυχώς δεν διαφαίνεται. Η κυβέρνηση περιμένει να περάσει η μπόρα της πανδημίας, έχει επενδύσει πάρα πολλές φορές -και έχει διαψευστεί φυσικά- στο σενάριο της σύντομης παρένθεσης και της προσωρινότητας αυτής της κρίσης. η λογική της είναι να ξεμπερδέψουμε με τις υποχρεώσεις της πανδημίας και να ανοίξουμε το δρόμο στο πραγματικό πολιτικό σχέδιο, που είναι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, η δυνατότητα ιδιωτών επενδυτών να παρεμβαίνουν στον σκληρό πυρήνα του ΕΣΥ, να αναπτύσσουν δομές και υπηρεσίες, τις οποίες στη συνέχεια θα εκμεταλλεύονται για να βγάλουν κέρδος. Αυτό είναι μία γραμμή ιδιωτικοποίησης και αποδυνάμωσης του δημοσίου συστήματος υγείας, ευθείας υπονόμευσης του ΕΣΥ», εξήγησε ο κ. Ξανθός τονίζοντας οι αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί, θα είναι χαριστική βολή σε ό,τι ξέραμε ως τώρα ως Δημόσιο Σύστημα Υγεία.


«Δεν περισσεύουν δομές στην Ηλεία»

Όσον αφορά το χωροταξικό του υγειονομικού χάρτη στον νομό, ο Ξανθός επανέλαβε την πρότασή του για τον μετασχηματισμό της ΝΜ Κρεστένων, ενώ για τον Πύργο και την Αμαλιάδα απέρριψε την κυβερνητική εξαγγελία για ένα νοσοκομείο, προτάσσοντας διακριτό ρόλο έναντι του «μητροπολιτικού» νοσοκομείου στον Πύργο.
«Είναι η πολιτική μας δέσμευση η συνολική στήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στον Νομό, στο πλαίσο ενιαίου οργανισμού και νοσοκομείου που θα έχει διακριτό ρόλο για την Κρέστενα με τον μετασχηματισμό του. Θα υπάρχει το “μητροπολιτικό” νοσοκομείο του Πύργου, που θα πρέπει να συλλειτουργεί με ένα αξιόπιστο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Αμαλιάδα, με συγκεκριμένες ειδικότητες και κλινικές που θα μπορούν να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες, με τηνπιο εξειδικευμένη φροντίδα στον Πύργο. Σήμερα έχουμε μια προϊούσα απαξίωση και αποδιοργάνωση στην Αμαλιάδα, με την παροχή μόνο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και εμβολιαστικού κέντρου. Δεν μπορεί η φωτογραφία της στιγμής για τη ΝΜ Αμαλιάδας να αποτελέσει πρόσχημα για την οριστική εγκατάλειψή της και τη μετατροπή της σε Πρωτοβάθμια δομή. Πρέπει να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της ως νοσηλευτικής μονάδας, που παρέχει νοσηλευτικές, παθολογικές και χειρουργικές υπηρεσίες, μέσα από έναν νέο κανονισμό ενιαίου νοσοκομείου Ηλείας. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν δομές ή προσωπικό που περισσεύει. Δεν θα επιτρέψουμε να ανοίξει συζήτηση για κατάργηση δομών. Είναι άλλο να αναζητούμε καλύτερη διασύνδεση συμπληρωματικούς ρόλους για να έχει καλύτερες υπηρεσίες ο κόσμος και άλλο να αναζητούμε μη αποδοτικές δομές και υπηρεσίες», υπογράμμισε.


Παράλληλα, ο κ. Ξανθός ξιφούλκησε εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας λόγο για «Υγειονομική τραγωδία» που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα.
«Μπορεί να έχουμε μία μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων –και ευτυχώς και των διαγνώσεων και των θανάτων- αλλά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές αυτή τη διετία είναι τεράστιο και δυσανάλογο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Έχουμε έναν τεράστιο αριθμό αποτρέψιμων θανάτων και έχουμε μία θνησιμότητα η οποία είναι μη αποδεκτή και που δυστυχώς από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια για να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτιά της και να εντοπιστούν λάθη, ελλείμματα, ανεπάρκειες κα αδυναμίες του ΕΣΥ και να γίνει στη συνέχεια μία στοχευμένη και βελτιωτική παρέμβαση», σημείωσε μεταξύ άλλων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος